Hlavní obsah

Senior v Brně vjel na přechodu do skupiny lidí a zmrzačil mladíka. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V kómatu a s trvale poškozeným mozkem skončil teprve třiadvacetiletý mladík poté, co jej na přechodu pro chodce v Brně srazil šestaosmdesátiletý řidič. Senior si podle všeho vůbec nevšiml skupinky přecházejících chodců, z nichž dva smetl, další muž nesoucí svoji vnučku stačil na poslední chvíli uskočit. Za těžké ublížení na zdraví dostal důchodce podmínku a zákaz řízení.

Foto: Policie ČR

Místo nehody v Brně

Článek

K nehodě došlo loni v květnu v brněnské Lesné na silnici směrem na Soběšice. Senior za volantem volkswagenu podle výsledků vyšetřování řádně nesledoval provoz a vjel na přechod pro chodce ve chvíli, kdy přes něj přecházela skupina chodců.

Nejhůř dopadl zmíněný mladík, který utrpěl polytrauma s frakturou lebky a krvácení do mozku, další žena vyvázla se zlomeninou žeber a zhmožděninami. Těsně před autem stačil uskočit pětasedmdesátiletý muž nesoucí v náručí dvouletou vnučku.

Prvoinstanční Městský soud v Brně potrestal řidiče, který se ke všemu přiznal, osmnáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na dva roky a na dalších čtyři roky mu zakázal řídit. Případ ale putoval ještě ke Krajskému soudu v Brně, protože řidičově pojišťovně se nelíbilo, že by měla platit celkem dvacet milionů korun sraženému mladíkovi jako náhradu za ztížení společenského uplatnění.

Opilý řidič zabil u Brna nepřipoutanou spolujezdkyni, vyvázl s podmínkou

Krimi

Podle znaleckého posudku, na jehož základě byl nárok vyčíslený, byl mladík před nehodou v normální kondici bez pohybových problémů, posiloval, lyžoval, jezdil na kole, řídil auto, cestoval a studoval vysokou školu. Po nehodě má poškozený mozek, přičemž podle znalce ani při stálé a intenzivní rehabilitaci nelze kromě zcela minimálních pokroků čekat žádné zlepšení.

Pojišťovna nakonec ještě před jednáním krajského soudu zaplatila polovinu nárokované částky. Odvolací senát nakonec rozhodl tak, že je třeba, aby byl stav zraněného mladíka posouzen s ročním odstupem od nehody, aby mohlo být postaveno na jisto, že jeho stav už se nezlepší. O zbytku nároku by potom měl ještě rozhodnout civilní soud.

Senior jel po D5 přes 20 kilometrů v protisměru. Asi vyjel špatně od benzinky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám