Hlavní obsah

Opilý řidič zabil u Brna nepřipoutanou spolujezdkyni, vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo jedno chybné rozhodnutí – sednout si do auta řízeného opilým řidičem, a k tomu si ještě nezapnout bezpečnostní pás. Bohužel dvacetiletá dívka už nedostala šanci se do budoucna poučit. Při nehodě, kterou zavinil Tomáš Hemmer, totiž vyletěla z auta a zemřela. Mladík dostal za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví podmínku a zákaz řízení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Viník Tomáš Hemmer nechtěl platit příbuzným mrtvé dívky odškodné.

Článek

Podle odvolacího brněnského krajského soudu, který případ ve středu řešil, měl ale řidič putovat rovnou do vězení.

K nehodě došlo na nájezdu na D1 u Brna. Hemmer, který seděl za volantem s téměř 0,6 promile alkoholu, vjel příliš rychle do levotočivé zatáčky, auto dostalo smyk a několikrát se převrátilo přes střechu.

Dva nepřipoutaní spolujezdci vypadli při nehodě z auta, dívka bohužel zemřela, druhý spolujezdec přežil s těžkými zraněními.

Prvoinstanční soud potrestal Hemmera osmnáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na čtyři roky a na dalších pět let mu zakázal řídit. Soud ale odmítl přiznat odškodné rodičům a prarodičům zemřelé dívky, ti se tak proti verdiktu odvolali.

„Pozůstalé přivedla do mé kanceláře nikoli snaha získat odškodné, ale tížil je postoj obžalovaného, který se dle jejich názoru při vyšetřování nehody rozhodl nějak vyčkávat, co se policii podaří prokázat a dokázat, a podle toho se chtěl pak zachovat. Pro klienty se jedná o symbolické zadostiučinění, protože i kdyby dostali padesátkrát tolik, tak jim nic nenahradí ztrátu jediné dcery,“ prohlásil zmocněnec pozůstalých, kterého pro přiznání finanční satisfakce podpořil i státní zástupce.

Hemmerův obhájce žádal nárok zamítnout s tím, že není nijak doložen. „Nic jsem pozůstalým nezaplatil,“ prohlásil pak na přímý dotaz odvolacího senátu sám obžalovaný.

Krajský soud i s ohledem na to, že dívka měla podle verdiktu třicetiprocentní spoluzavinění, přiznal každému z rodičů po půl milionu korun a čtyřem prarodičům po čtvrt milionu.

„Nárok jsme museli pokrátit o zavinění samotné poškozené, která nebyla připoutána. Pokud by byla, podle znalců nemuselo k smrtelnému následku dojít,“ pokýval hlavou předseda senátu Josef Teplý.

„Nutno ale dodat, že měl být ukládán nepodmíněný trest, obžalovaný řídil pod vlivem alkoholu, podle našeho názoru je podmínkou značně zvýhodněn. Vzhledem k tomu, že se proti rozhodnutí prvoinstančního soudu neodvolalo státní zastupitelství, nemohli jsme toto pochybení napravit,“ uzavřel soudce Teplý.

Řidič poškodil na parkovišti čtyři auta. Nadýchal skoro čtyři promile

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám