Hlavní obsah

Rath naznačil, že za obstrukce můžou soudce a jeho strýc

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Krajský soud v Praze v úterý rozhodl, že ustanoví Davidu Rathovi obhájce ex offo. V pondělí bylo jednání přerušeno, protože obžalovaný vypověděl plnou moc advokátům. Rath v úterý uvedl, že trvá na tom, aby ho zastupoval strýc soudce Roberta Pacovského Michal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath se v úterý u soudu dobře bavil.

Článek

„Soudu nezbývá nic jiného než mu ustanovit obhájce ex offo,“ prohlásil soudce Pacovský. A protože jeden z obžalovaných je bez obhájce, jednání přerušil na 2. června.

Rath ale může do té doby kdykoli přijít s novým obhájcem, kterého si zvolí. A soud tak tomuto novému advokátovi musí určit dostatečnou lhůtu k prostudování spisu, čímž by mohlo dojít k dalšímu oddálení konce procesu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud vybere Rathovi advokáta ze seznamu pravděpodobně už v úterý. Nový advokát ex offo tak bude mít dostatek času se se spisem seznámit.

„I když dojde k výpovědi plné moci nebo k výpovědi z důvěry mezi ustanoveným obhájcem a klientem, tak ten stávající obhájce, byť má vypovězenou tu plnou moc, musí po nějakou dobu toho klienta zastupovat, takže existuje teoretická možnost, že soud prostě nařídí tomuto advokátovi, že tu závěrečnou řeč přednese, a tím se to skončí,“ uvedl Jirát možnou cestu, jak Rathovi zamezit v dalším zdržování.

Rath trvá na strýci soudce

Obžalovaný exhejtman před soudem uvedl, že má svého advokáta, kterým je Michal Pacovský. „Pan doktor Pacovský je ze zákona povinen zajistit mou obhajobu ještě dalších 14 dní po vypovězení plné moci. Včera jsem mu poslal dopis, kde ho vyzývám, aby se po převzetí obhajoby dostavil nebo poslal náhradu. V jeho nepřítomnosti ho údajně zastupuje jeho syn,“ uvedl Rath s tím, že advokát je nyní v zahraničí.

„Plnou moc jsem s ním uzavřel na jeho doporučení. Dnes by měl přijít, jinak maří soudní jednání a je zodpovědný za obstrukce. Já nevím, jak se domluvili se svým synovcem (soudce Pacovský – pozn.red.), jestli oni budou obstruovat soud a proč,“ konstatoval exhejtman.

„Zdržovat. Cílem doktora Ratha je zdržovat, zdržovat a zdržovat. Vy média jste pro něj droga, že ano. Vy mu poskytujete nadstandardní prostor, aby se mohl vyjadřovat, to jiní obžalovaní v této republice nemají. A on toho zhusta využívá, ale každopádně zdržuje. A myslím si, že se mu nechce do vězení. Což tuší pravděpodobně, to vězení,“ myslí si žalobce Petr Jirát.

Rath vypověděl minulý týden plnou moc oběma svým dosavadním advokátům, Romanu Jelínkovi a Adamu Černému. Ozval se mu prý totiž strýc soudce Pacovského. Že prý soudce zná už od dětství, a bude tedy lépe vědět, jak argumentovat. [celá zpráva]

Jenže Michal Pacovský v pondělí k soudu nedorazil. Během víkendu zaslal soudu e-mail s ověřeným podpisem, ve kterém vypovídá Rathovu obhajobu. Měl prý za to, že jde o novou věc, a ne o tento skoro dva roky trvající proces.

Pád z kola

Soud s Rathem zkomplikovalo už před třemi týdny jeho zranění po pádu z kola. Obžalovaný se snažil o odročení procesu, soudce ale po zhlédnutí zdravotního posudku jeho návrh nepřijal. Rath tak k soudu chodil s černými brýlemi, kulhal a tvrdil, že se nemůže plně soustředit. [celá zpráva]

Odročení soudu je obstrukcí rodiny Pacovských, ne moje, řekl RathVideo: Novinky

Na konci minulého týdne navrhl žalobce Petr Jirát pro exhejtmana 9–12 let vězení. Pro spoluobžalovanou Lucii Novanskou požaduje trest v rozmezí 5–6 let a miliónovou pokutu. Rathovu vinu má za prokázanou.

„Nebylo pro mě překvapením, že přišel s takovým spektakulárním návrhem, to je od počátku v podstatě naplánováno, takže tři roky je jasné, že s něčím takovým přijde,“ komentoval Jirátův návrh na trest Rath.

Rath čelí u soudu obvinění z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Ostatní obžalovaní v této kauze už dostali začátkem dubna až 7,5 roku vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám