Hlavní obsah

Rath je po úrazu v nemocnici, spadl z kola do jámy

Právo, Novinky, bad, rav
Praha
Aktualizováno

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath leží po úrazu v nemocnici, oznámil v pondělí jeho advokát Adam Černý. Rath později napsal, že spadl z kola a na nic si nepamatuje. Krajský soud v Praze proto musel odložit projednávání kauzy zmanipulovaných zakázek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u krajského soudu

Článek

Rath se k pondělnímu jednání nedostavil, soudce Robert Pacovský proto udělal přestávku, během níž se měl Rathův obhájce Adam Černý pokusit se svým klientem spojit. To se Černému podařilo. Rath prý utrpěl úraz a leží v nemocnici.

V SMS zprávě později Rath agentuře ČTK napsal, že spadl z kola do jámy. Nic si podle svých slov nepamatuje. Mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová k tomu uvedla, že policisté se záchranáři vyjížděli ke zraněnému cyklistovi v neděli odpoledne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dostali jsme zprávu od záchranářů, že na cyklostezce ve směru na Valdek leží muž, který není při vědomí a špatně dýchá. Hlídka po příjezdu zjistila, že muž je při vědomí. Sdělil, že upadl kvůli nevolnosti. Padesátiletý muž byl převezen do nemocnice k dalšímu ošetření,“ sdělila Zatloukalová.

Leží na kapačkách

„Pan doktor je pod prášky. Je celý ovázaný a leží na kapačkách,” řekl Černý. Na dotaz Pacovského, co se stalo nebo ve které nemocnici Rath leží, ale odpovědět nedokázal. „Je pod morfiem, dostat z něj kloudnou větu není jednoduché. Měl nějaký úraz, těžko z něj dostat nějaké informace,” uvedl Rathův advokát.

„Kolega Černý přišel k soudu, nic nevěděl, a když klient nedorazil, tak mu volal a on mu poslal jen SMS, že je na kapačkách a pomlácený. Nevíme ani, jestli měl dopravní nehodu či někde spadl,“ řekl v pondělí dopoledne Právu druhý z Rathových obhájců Roman Jelínek.

Doplnil, že dosud ani netuší, v jaké nemocnici Rath leží. Nebere prý totiž nikomu telefony, jediný kontakt byla zmíněná SMS, kterou dostal advokát Černý.

Žalobce: To už je podruhé, obvolejte nemocnice

Žalobce Petr Jirát se ale tvářil poněkud podezřívavě. „Chtěl bych požádat soud, aby obvolal všechny nemocnice v Praze a okolí. Už se to stalo podruhé, co pan obžalovaný těsně před zahájením líčení nepřišel,” navrhl Jirát.

Soudce Pacovský následně jednání odročil na středu dopoledne. „Bude od nás chtít lékařskou zprávu, že se něco stalo,“ doplnil Jelínek. Pacovský také nařídil Černému zjistit, zda jeho klient požádá o jednání v jeho nepřítomnosti. Pokud by s tím Rath nesouhlasil, nemohl by soud pokračovat v jednání.

Soud se měl v pondělí také vyjádřit k námitce kvůli podjatosti, kterou minulý týden vznesli obhájci Ratha i jeho spoluobžalované Lucie Novanské. [celá zpráva] „Usnesení bude oběma stranám rozesláno,” podotkl Pacovský.

Obžaloba viní Ratha z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Rathovi hrozí až dvanáct let vězení.

Davida Ratha a Lucii Novanskou, která měla manipulaci s tendry organizovat, vyloučil soudce Robert Pacovský k samostatnému jednání, aby více než rok a půl dlouhý proces urychlil.

Reklama

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám