Hlavní obsah

Rath je bez obhájce, má den na to, aby si sehnal nového

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Proces s exhejtmanem Davidem Rathem se v pondělí nečekaně zkomplikoval. Rath vypověděl plnou moc svým advokátům a chtěl si najmout strýce soudce Roberta Pacovského. Soudce Pacovský proto proces opět odročil a Rathovi dal den na to, aby si advokáta sehnal. Pokud si ho nesežene, bude mu přidělen.

Odročení soudu je obstrukcí rodiny Pacovských, ne moje, řekl RathVideo: Novinky

 
Článek

Rath vypověděl minulý týden plnou moc oběma svým dosavadním advokátům, Romanu Jelínkovi a Adamu Černému. Ozval se mu prý totiž strýc soudce Roberta Pacovského Michal. Že prý soudce zná už od dětství, a bude tedy lépe vědět, jak argumentovat.

Jenže Michal Pacovský v pondělí k soudu nedorazil. Během víkendu zaslal soudu e-mail s ověřeným podpisem, ve kterém vypovídá Rathovu obhajobu. Měl prý za to, že jde o novou věc, a ne o tento skoro dva roky trvající proces.

Bez advokáta

Rath tím byl poněkud zaskočen. „Plnou moc jsem podepsal, on ji podepsal taky. Výpověď jsem nedostal. Netuším, co se o víkendu stalo a proč se to stalo. Nevím, co se děje a co si se mnou kdo hraje,“ řekl v pondělí Rath.

Doplnil, že pokud je to obstrukce, je to obstrukce rodiny Pacovských, nikoliv jeho. „Předseda senátu Robert Pacovský není s advokátem Michalem Pacovským dlouhodobě v žádném kontaktu a stejně tomu bylo i uplynulý víkend, kdy mělo dle vyjádření obžalovaného a dle listin, které soud teprve dnešního dne obdržel, dojít nejprve k převzetí obhajoby obžalovaného a následující den k jejímu vypovězení, uvedla k tomu mluvčí soudu Zuzana Steinerová

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce čeká na chodbě Krajského soudu v Praze.

„Konstatuji, že v současnosti nejste zastoupen žádným z obhájců. Vzhledem k tomu, že toto řízení vyžaduje přítomnost obhajoby, nezbývá soudu než odročit jednání na zítřek,“ uvedl soudce Robert Pacovský. A tak také učinil.

„(Michal Pacovský) Převzal moji obhajobu s tím, že má dlouhodobý plán, jak to strategicky vést jinak než moji obhájci. Následně měl schůzku s mými obhájci, ode mě dostal všechny důvěrné informace o obhajobě, o přípravě, o kauze, od mých obhájců taky. Oni mu předali připravené materiály s tím, že dnes měl přijít ráno přednést závěrečnou řeč za obhajobu. Jsem tím skutečně šokován, zvláště v situaci, kdy je to blízký příbuzný pana předsedy senátu,“ řekl po skončení jednání Rath.

Doplnil, že požádal své bývalé advokáty, aby se znovu ujali jeho obhajoby. Ti prý souhlasili.

David Rath o svém zranění a průběhu soudního líčeníVideo: Novinky

Mluvčí soudu Steinerová řekla, že Postup Rathovy obhajoby vypadá jako snaha vrátit kauzu na úplný počátek. „Aniž by soud jakkoli zpochybňoval právo kteréhokoli z obžalovaných volit si v průběhu řízení obhájce, současný postup obhajoby po téměř dvouletém hlavním líčení na samém počátku závěrečných řečí vykazuje nepřehlédnutelné znaky účelovosti vedené snahou za každou cenu řízení dostat zpět na samý počátek soudního projednávání obžaloby,” uvedla mluvčí.

Doplnila, že jednodenní lhůta na nového obhájce je běžná.

Pád z kola

Soud s Rathem zkomplikovalo už před třemi týdny jeho zranění po pádu z kola. Obžalovaný se snažil o odročení procesu, soudce ale po zhlédnutí zdravotního posudku jeho návrh nepřijal. Rath tak k soudu chodil s černými brýlemi, kulhal a tvrdil, že se nemůže plně soustředit. [celá zpráva]

Na konci minulého týdne navrhl žalobce Petr Jirát pro exhejmana devět až 12 let vězení. Pro spoluobžalovanou Lucii Novanskou požaduje trest v rozmezí pěti až šesti let a miliónovou pokutu. Rathovu vinu má za prokázanou. [celá zpráva]

„Nebylo pro mě překvapením, že přišel s takovým spektakulárním návrhem, to je od počátku v podstatě naplánováno, takže tři roky je jasné, že s něčím takovým přijde,“ komentoval Jirátův návrh na trest Rath.

Rath čelí u soudu obvinění z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Ostatní obžalovaní v této kauze už dostali začátkem dubna až sedm a půl roku vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám