Hlavní obsah

Před smrtí sešla se synem do hustého lesa. Něco takového nepamatuji, říká k tragédii v Krkonoších záchranář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodinnou tragédii se změnil pondělní nález dvou mrtvých těl pod Růžovou horou. Případ, jenž nemá v Krkonoších obdoby, šetří policie jako vraždu a sebevraždu. Čtyřicetiletá matka měla podle informací Práva od lidí, kteří se zúčastnili doposud nejrozsáhlejší pátračky letošní zimy, svého tříletého syna zadusit a posléze se sama oběsit.

Třetí den pátrání po ženě s tříletým dítětem v Krkonoších.Video: Bez zdroje

 
Článek

„Nešlo to utajit, i když byly instrukce o tom nemluvit. Věděl to tady skoro každý,“ řekl Právu v Peci pod Sněžkou muž, jenž se osobně podílel na třídenní pátrací akci.

„Sebevraždy v horách nejsou výjimečné. Ale to, aby matka zabila malé dítě a potom spáchala sebevraždu, se tady ještě nestalo. Alespoň já něco takového nepamatuji a pamatuji toho už bohužel hodně,“ konstatoval náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. „Těžko se o tom mluví,“ dodal.

Dopis na rozloučenou?

Žena měla podle důvěryhodného zdroje Práva napsat před zoufalým činem dopis na rozloučenou. Existenci dopisu policie nepotvrdila.

Smrt matky se synem v Krkonoších: K domu v Horoměřicích nosí lidé svíčky a plyšáky

Krimi

„Odkazuji na údaje v tiskové zprávě. Případ policie vyšetřuje jako vraždu a sebevraždu, což potvrdil znalec z oboru soudního lékařství. Vyšetřování pokračuje. Pokud se potvrdí, že vraždu dítěte spáchala žena, policie případ odloží, protože nelze stíhat zemřelou osobu,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Foto: David Taneček, ČTK

Členové horské služby pátrali v okolí Růžové hory.

Matka měla být v soudním sporu o syna s otcem, který je vyšším úředníkem ministerstva vnitra. Soud údajně přiřkl dítě otci. „S ohledem na probíhající prošetřování okolností úmrtí, stejně jako na citlivost celého případu, v tuto chvíli nemohu poskytnout žádné informace,“ sdělil Novinkám.cz mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň.

Žena se synem přijela do penzionu v Peci pod Sněžkou 25. prosince. „Byli u nás poprvé,“ doplnila dcera ubytovatelky.

Stopu matky se synem, zapřaženého do sáněk, naposledy zachytily kamery 28. prosince cestou k dolní stanici lanovky z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu. Oba vystoupili na Růžové hoře, odkud pokračovali za mlhy a mrazu po zledovatělé cestě k Portáškám.

Půl kilometru za Růžohorkami uhnuli na turisty málo vy­užívanou dřevařskou cestu, z níž po několika stech metrech zabočili do hustého lesa, kde došlo k hrůznému činu.

Rozsáhlá pátrací akce

Otec dítěte začal rodinu pohřešovat 30. prosince, kdy případ nahlásil policii v Libčicích nad Vltavou. Stejně jednala ubytovatelka, když v den ženina odjezdu našla místo vyklizeného pokoje uvnitř věci obou hostů a jejich auto zaparkované před penzionem.

Začala rozsáhlá pátrací akce, při níž záchranáři, policisté, hasiči spolu se strážci národního parku dva dny naslepo pročesávali okolí Pece pod Sněžkou. Zvrat nastal, jakmile dostali do ruky kamerové záznamy z lanovky. „Pokud bychom je měli dřív, věděli bychom, kde hledat, ačkoliv na smutném konci by to nic nezměnilo,“ přiblížil Cingr.

Matka a chlapec zemřeli podle soudního znalce 28. prosince.

Smrt matky se synem v Krkonoších: Rozšířená sebevražda

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám