Hlavní obsah

Porušil, co mohl. Tisíce lidí žádají v petici trest pro myslivce, který zastřelil kolii

Hlučín

Důkladné prošetření případu, spravedlivé potrestání střelce, odejmutí zbrojního průkazu i lovecké zbraně a také změna zákona o myslivosti. To jsou základní požadavky dvou petic, které podepsalo během pár dní už přes 30 tisíc lidí v reakci na incident, kdy myslivec na Opavsku zastřelil border kolii.

Foto: Demokratická strana zelených

Fenka Dixie.

Článek

Vlna pobouření a emocí se vzedmula po incidentu z konce února, při kterém myslivec mezi Vřesinou a Darkovicemi u Hlučína na Opavsku zastřelil poblíž stezky pro pěší a cyklisty border kolii, která zde byla na procházce se svou majitelkou a jejím přítelem.

Myslivec se hájí tím, že si psa po setmění spletl s liškou. Vedení mysliveckého spolku mu do prošetření případu odebralo povolenku k lovu, podle iniciátorů obou petic to ale zdaleka nestačí a myslivec by se měl podrobit očnímu vyšetření a zkoumání duševního stavu, aby mu mohl být odebrán zbrojní průkaz.

Ke střelbě došlo na počátku března na odlehlém místě mimo obec. Myslivec, který seděl na posedu, jednou ranou zabil psa, kterého měla jeho majitelka puštěného na volno. Vystřelil na něj ze vzdálenosti asi 70 metrů. Desetiletá fenka zemřela během několika minut v náruči své majitelky.

Myslivec na Opavsku zastřelil border kolii. Údajně si ji spletl s liškou

Krimi

O případu minulý týden jako první informovala televize Polar, která získala i vyjádření střelce. „Vidím, že tam je něco podobného jako liška, že tam je liška. Ona se vrátila a teďkon běží. Mířil jsem na ní a pak jsem vystřelil,“ řekl myslivec na kameru.

Od té doby se ale veřejnosti vyhýbá. Někteří jeho kolegové se ho nicméně zastávají. „Pes neměl na poli co dělat, protože už byla tma. Není to jen jeho chyba,“ řekl Právu člen výboru spolku Pavel Tvrdý.

Vedení Okresního mysliveckého spolku v Opavě přitom ve svém prohlášení z minulého týdne přiznalo, že myslivec porušil jak pravidla bezpečnosti střelby, tak myslivecké etiky. Událost je zatím v šetření.

Jak uvedl iniciátor jedné ze dvou petic Jan Krista, tragická událost jasně ukazuje, jaké právní a morální nedostatky má současná právní úprava.

Trestný čin, či přestupek?

„Jelikož tento myslivec nebyl dle dostupných informací člen myslivecké stráže, nehrozí mu postih za zneužití pravomoci veřejného činitele, ale zřejmě jen naplnil skutkovou podstatu přečinu poškození cizí věci. Takový přístup práva k živým tvorům považujeme za skandální. Myslivec, zdá se, porušil, co mohl,“ píše se v petici.

Případ má teď na stole policie, která vyslýchá jednotlivé svědky. „Prošetřujeme, zda došlo k naplnění skutkové podstaty nějakého trestného činu, nebo pouze k přestupkovému jednání. Ve druhém případě by byl případ postoupen k projednání příslušnému správnímu orgánu v Hlučíně,“ řekl Právu policejní mluvčí René Černohorský.

Myslivec na Břeclavsku trávil dravce karbofuranem. Dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám