Hlavní obsah

Policisté dostali medaile za zákrok proti muži, který střílel na exekutora

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Pouhých pět dní po zneškodnění nebezpečného ozbrojeného pachatele, který střílel ve Slezské Ostravě po exekutorovi a jeho doprovodu, obdržela trojice ostravských policistů medaile Za statečnost. Jde o nejvyšší formu vyznamenání, které může policista za svou kariéru obdržet.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva nadstrážmistr Kamil Zeman, strážmistryně Kateřina Balogová a podpraporčík Jakub Závodný

Článek

Tři mladí policisté - nadstrážmistr Kamil Zeman, strážmistryně Kateřina Balogová a podpraporčík Jakub Závodný - převzali v pondělí medaile v Ostravě z rukou policejního prezidenta Tomáše Tuhého za přítomnosti krajského policejního ředitele Tomáše Kužela. Poděkovat za zákrok, kterým policejní hlídka zachránila život zřejmě až několika lidem, přišel i primátor města Tomáš Macura.

Když policisté ve středu ráno nastupovali do služby, nikdo z nich netušil, že za několik desítek minut půjde o život nejen jim, ale i deseti dalším lidem. Zákrok se přitom zpočátku nelišil od dalších, které mají policisté za sebou, situace se ovšem dramaticky změnila ve chvíli, kdy se v rukou agresivního muže objevila zbraň, ze které začal pálit po exekutorovi, úřednici a následně i po policistech. Úřednice a exekutor byli postřeleni, lehce zraněn byl i Závodný.

Byl to zlý člověk, popsala zastřeleného dlužníka z Ostravy místní obyvatelkaVideo: Aleš Honus, Právo

Jeden z policistů neváhal a okamžitě střelce zneškodnil a zabránil mu tak ve vystřílení celého zásobníku. „Jste mladí lidé, kteří ještě nemají mnoho zkušeností, přesto jste v této velmi vyhrocené situaci reagovali jako staří mazáci a zvládli jste to profesionálně,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel k vyznamenaným, kteří se však sami na pokyn vedení vyjadřovat nemohli, protože případ je stále v šetření.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na místě, kde se střílelo, jsou policisté.

„Chtěl bych vám vyjádřit velký obdiv a úctu, se kterou vnímá vedení policie a koneckonců i ministerstvo vnitra vaši odvahu a vaši zásluhu,“ dodal policejní prezident Tomáš Tuhý. „Vaše rozhodnost byla opravdu výjimečná, a proto jsme se ve vedení policie rozhodli, že vám udělíme to nejvyšší možné vyznamenání,“ dodal policejní prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám