Hlavní obsah

Policie luští Kovarčíkův diář, má ji dovést k původu 600 miliónů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z protikorupční policie mají podle zjištění Práva po deníku exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, plném zmínek o úplatcích, další zajímavé čtení – podrobné diáře nedávno zesnulého podnikatele Petera Kovarčíka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Peter Kovarčík

Článek

Právě ty by mohly vyšetřovatelům odhalit původ 600 miliónů korun ležících údajně na speciálním švýcarském kontu, ke kterému měl mít podle dřívějších informací Práva podnikatel přístup.

Policie v této souvislosti na základě informací od švýcarských kolegů prověřuje, zda peníze nemohly souviset s rozsáhlou amnestií, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus v lednu 2013 na konci svého působení v čele státu.

Na podezření na údajně možné úplatky původně upozornil úřady v zemi pod Alpami svým dopisem z června 2013 šéf českého Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Právo už na konci března informovalo, že policie operuje s dosud neověřenými informacemi o vysoce diskrétní schůzce Kovarčíka se skupinou podnikatelů, která se měla uskutečnit ve Špindlerově Mlýně na podzim roku 2012, tedy jen několik měsíců před vyhlášením amnestie.

A právě Kovarčíkovy záznamy z této doby budou teď kriminalisty nejvíce zajímat.

Podnět k šetření dal také Klaus

„Vedl si důkladné diáře, které navíc pečlivě archivoval, a to už od devadesátých let. Neměl by tak být problém ztotožnit osoby, které se té schůzky měly zúčastnit,“ řekl k tomu Právu důvěryhodný zdroj blízký policejnímu šetření. Protikorupční útvar se celou věcí začal zabývat pro podezření z trestného činu praní špinavých peněz. Od švýcarských úřadů totiž čeští detektivové získali dokumenty ukazující na to, že Kovarčík měl v letech 2007 až 2012 převádět na zmíněný účet registrovaný na společnost Pendlehill Marketing stovky tisíc eur.

Ve vztahu ke Kovarčíkovi musela policie po jeho nenadálé smrti šetření zastavit, nicméně případnou korupci spojenou s amnestií se snaží rozkrýt i nadále.

A právě seznam účastníků špindlerovského setkání je pro ni v tomto směru klíčový.

Podnět k vyšetřování dal po zveřejnění prvních informací o podezřelém kontu na Nejvyšší státní zastupitelství i sám Václav Klaus, který jakoukoli korupci související s amnestií důrazně odmítl.

„Tuto věc jsme postoupili pražskému městskému státnímu zastupitelství,“ řekl k tomu mluvčí nejvyššího žalobce Pavla Zemana Petr Malý. Podle informací Práva pražští žalobci Klausův podnět předali protikorupční policii, která tak má „na stole“ jak své původní šetření, tak to opírající se o dopis exprezidenta.

Kovarčík byl nalezen mrtvý koncem března v koupelně svého bytu na pražských Vinohradech, jakékoli cizí zavinění policie vyloučila. Deník Blesk v této souvislosti s odkazem na výsledky nařízené pitvy informoval o tom, že známý podnikatel zemřel na následky prasklého žaludečního vředu a následné vykrvácení.

Reklama

Související články

Klaus odmítl korupci při amnestii

Bývalý prezident Václav Klaus se v pátek důrazně ohradil proti podezření, že jím vyhlášenou amnestii z kraje roku 2013 mohla provázet masivní korupce. Právo ve...

Výběr článků

Načítám