Hlavní obsah

Klaus odmítl korupci při amnestii

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus se v pátek důrazně ohradil proti podezření, že jím vyhlášenou amnestii z kraje roku 2013 mohla provázet masivní korupce. Právo ve čtvrtek informovalo, že protikorupční policie se začala těsně před nedávnou smrtí Klausova blízkého přítele Petera Kovarčíka zabývat kontem ve Švýcarsku, ke kterému měl mít vlivný podnikatel dispoziční právo a na který mělo na jaře roku 2013 přistát více než 600 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Kovarčík s exprezidentem Václavem Klausem na snímku ze srpna 2013

Článek

Detektivové teď podle informací Práva prověřují, zda ve skutečnosti nemohlo jít o úplatky související s amnestií.

„Zcela vylučuji, že v souvislosti s prezidentskou amnestií mohlo dojít k jakýmkoli projevům korupce,“ konstatoval teď v této záležitosti Klaus. Podle něj se Kovarčík dozvěděl o amnestii stejně jako veřejnost až v okamžiku jejího vyhlášení, tedy z jeho novoročního projevu z 1. ledna 2013.

„Do té chvíle se nikdo nepovolaný o chystané amnestii dozvědět nemohl. Nikdo proto ani nemohl žádnou korupci organizovat,“ poznamenal exprezident a zároveň uvedl, že zvažuje podobně jako při spekulacích z devadesátých let o údajné existenci tajné vily ve Švýcarsku podání žaloby.

Právo tento týden informovalo, že protikorupční policie se celou věcí začala zabývat kvůli podezření z praní špinavých peněz u Kovarčíka. Ten byl ale v pondělí nalezen mrtvý ve svém pražském bytě. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej se k šetření policie odmítl jakkoliv vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám