Hlavní obsah

Poleju tě kyselinou, zabiju kočky. Kvůli sporu o dvě židle dostal muž pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nervy na uzdě kvůli dvěma židlím neudržel 48letý David Šandor. Ženu ze Znojemska, s níž se domluvil na opravě židlí, totiž s postupujícím časem zavaloval dalšími a dalšími výhrůžkami. Nakonec přešel přímo k výhrůžce smrtí a ženu, která byla těhotná, dokonce srazil na zem. V úterý mu brněnský krajský soud za jeho řádění potvrdil pětiletý trest vězení.

David Šandor si vyslechl pětiletý trest u brněnského krajského souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

V centru sporu byly dvě židle a osm tisíc za jejich renovaci. Oprava ovšem podle všeho nešla podle plánu a Šandor začal na ženu útočit. „Poškozené zasílal ve větším množství zprávy a vyhrožoval, že jí polije obličej kyselinou, vymlátí zuby a zabije kočky, zaplatí si borce, kteří k ní vletí,“ stálo ve spisu.

Šandor dokonce využil otevřeného okna v přízemí rodinného domu, kde žena žila, a oknem dovnitř hodil zápalnou látku. Od ní začalo hořet křeslo a pak i regál s knihami. Soud muži zakázal ženu kontaktovat, ani to jej ale neodradilo od dalších akcí. „Na vrata rodinného domu patřícího poškozené namaloval dva kosočtverce s čárou uprostřed, na volně přístupné zahrádce poškodil rostliny a vybavení zahrádky a ze zahrady odcizil dřevěnou lavičku,“ zrekapituloval soud.

Vše vyvrcholilo loni v srpnu, kdy Šandor na ženu vulgárně křičel a pak do ní prudce strčil, až žena, v tu dobu těhotná, upadla. Vše pak korunoval zprávou, v níž ženě napsal, že „se nikdo nemůže divit, až tohle skončí vraždou, a ono to tak skončí“. V tu chvíli už si pro něj přišla policie a muž skončil ve vazbě.

Nemyslel to vážně, bránil muže obhájce

Šandor dostal u znojemského okresního soudu pětiletý trest, do něhož mu soud započetl i potrestání za neoprávněné ozbrojování a výrobu drog. Proti verdiktu se muž odvolal s tím, že se vlastně ničeho nedopustil.

„Klient přiznává jen zprávy problematického obsahu, ale nemyslel to vážně, bylo to v rozčilení. Přiznává i strčení, ale k pádu poškozené nedošlo. Ve zbytku vše popírá,“ řekl mužův advokát. „Chtěl bych předvolat další svědky, nemohl jsem doložit důkazy. Chtěl bych se omluvit za ty zprávy, byl jsem pod tlakem, neměl jsem je psát, ale nemyslel jsem to vážně, že někoho zabiju. Já třicet roků poctivě pracuju, zaplatil jsem za ty židle a chtěl jsem peníze zpět,“ vedl si urputně u soudu Šandor svou.

Odvolací senát v čele s Vlastimírem Čechem ale neměl pro takovou obhajobu pochopení. „Obhajoba obžalovaného byla vyvrácena, i co se týče například zapálení domu. Byl jedinou osobou přicházející do úvahy v těchto nepřátelských útocích. Kvůli osmi tisícům za dvě židle se dopouštěl celé řady protiprávních skutků. Například zmíněné zahoření domu jen shodou náhod nepřerostlo ve větší požár. Trest považujeme za cela přiměřený,“ prohlásil Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám