Hlavní obsah

Žena z Olomoucka poslala virtuálnímu lékaři s těžkým osudem dva miliony

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Další případ riskantní důvěry na internetu, která se krutě nevyplatila, vyšetřují olomoučtí kriminalisté. Obrátila se na ně 48letá žena, která se přes Facebook seznámila s mužem, jehož profil a příběh zněly důvěryhodně, a poslala mu během pěti měsíců dva miliony korun, aby ho dostala z údajných problémů. Později ale zjistila, že se stala obětí podvodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí policie Lenka Vanková, podle ní se žena seznámila ve virtuálním světě s mužem v dubnu, vystupoval jako 52letý lékař z USA, který pracuje pro OSN, toho času v Jemenu ve zdravotnické službě pro americkou armádu.

„Měl fotografii a ženě na tom nic divného a podezřelého nepřišlo, proto onu osudnou žádost o přátelství přijala,“ uvedla mluvčí.

Legenda pokračovala informacemi o dvouletém vdovství, 13leté dceři ve Španělsku na soukromé škole a ukončení práce pro OSN. Pak muž vyrukoval s plánem odjet s ženou z Česka do amerického San Diega, aby se tam usadili.

John z internetu slíbil ženě z Přerovska miliony dolarů, prodala kvůli tomu byt

Krimi

Záhy padlo na stůl téma peněz. Muž potřeboval do Česka poslat zásilku s doklady, penězi a zlatem, ženu skutečně e-mailem kontaktovala přepravní společnost s tím, že balík je na cestě. V květnu ale přišla zpráva, že se zásilka zasekla v Rumunsku a je potřeba zaplatit clo v přepočtu 800 000 korun.

„Důvěřivá žena, která toužila po navázání opravdového vztahu a chtěla pomoci, si sjednala půjčku a požadované peníze sloužící na úhradu poloviny cla společnosti poslala. V průběhu května odeslala ještě další peníze, na pojištění zásilky i úhradu druhé poloviny cla,“ popsala Vanková.

Zabil se mi bratr, lhal mladík. Kolega pro něj vybral desítky tisíc na pohřeb

Krimi

Následovaly další požadavky a nabídky přepravců jako možnost zrychlení doručení, na což žena reagovala dalšími půjčkami.

„Od května do září roku 2020 poslala přibližně 2 000 000 korun. Prodala dokonce i svůj automobil a zlato a použila také své naspořené peníze. Žena však před pár dny zjistila, že fotografie jejího vysněného partnera z internetu figurují i u jiných jmen na sociální síti. Pojala proto podezření, že se stala obětí podvodu a vše oznámila,“ upřesnila mluvčí s tím, že kriminalisté případ vyšetřují jako podvod s trestní sazbou až osm let vězení.

Podvodník z důvěřivé ženy vylákal 140 tisíc, na síti se vydával za vojenského lékaře

Krimi

„Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás finanční prostředky,“ apelovala na veřejnost policejní mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám