Hlavní obsah

Americký voják slíbil z Afriky svatbu, seniorka z Moravy mu poslala čtvrt milionu

Novinky, kub

Další podezření z podvodu prostřednictvím sociálních sítí vyšetřují tentokrát policisté na Prostějovsku. Údajně americký voják vyznával důvěřivé 76leté ženě lásku a slíbil jí svatbu v Česku. Potřeboval ale prý peníze, aby ho uvolnila armáda ze služby v Africe. Seniorka mu dala, co mohla, navíc si peníze vypůjčila. Celkem mu poslala 230 000, po vojákovi se ale slehl internet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena z Prostějovska si založila profil na Facebooku zhruba před rokem. Loni v červenci ji oslovil údajný 43letý voják americké armády, který tvrdil, že právě slouží u posádky v jižní Africe.

„Postupně ženu zahrnul lichotkami a vyznáním lásky a slíbil, že za ní do Česka přijede a vezme si ji za ženu. Ke zvýšení důvěryhodnosti se navíc vydával za bohabojného křesťana,“ sdělil ve středu mluvčí policie František Kořínek.

Utopila se mi rodina, tvrdil podvodník. Žena z Těšína mu poslala přes milion

Krimi

Nejdřív z důvěřivé seniorky vymínil 20 000 korun pod záminkou, že potřebuje peníze k její registraci u americké armády jako jeho snoubenky. „Druhá a třetí platba měly posloužit k udělení dovolené a čtvrtá k tomu, aby armáda po dobu jeho nepřítomnosti za něho mohla zajistit náhradu,“ upřesnil mluvčí.

Nakonec si řekl o 150 000, aby prý mohl armádu opustit. Na to ale už žena neměla, protože už na předchozí platbu bezmála 100 000 si musela vypůjčit. Voják už se neozval a žena se obrátila na policii.

John z internetu slíbil ženě z Přerovska miliony dolarů, prodala kvůli tomu byt

Krimi

Kriminalisté podle Kořínka případ vyšetřují jako podvod. „Pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ uvedl mluvčí.

Podle Kořínka je vystupování pod legendou zahraničního vojáka, nebo třeba vojenského lékaře, nejběžnějším postupem, jak se podvodníci na internetu ozývají. „Zkušenosti ukazují, že pokud takové žádosti vyhovíte a peníze odešlete (nejlépe do zahraničí), už se vám pravděpodobně nikdy nevrátí. Nejjednodušší radou, jak takovému podvedení předejít, je nikdy neposílat peníze lidem, které známe jen z on-line prostředí,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám