Hlavní obsah

Za lásku zaplatila dva miliony korun „americkému vojákovi“

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Bizarní případ prošetřují kroměřížští kriminalisté. V týdnu se na ně obrátila pětašedesátiletá žena z Kroměříže, která naletěla podvodníkovi. Od roku 2019 mu postupně poslala dva miliony korun. Obávala se, že její nový „přítel“ zemře při misi v Iráku.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ženu oslovil neznámý muž přes e-mail v březnu 2019. „Tvrdil o sobě, že je americký voják v současné době sloužící v Iráku. Říkal, že v armádě působí bezmála třicet let. Dále uvedl, že je vysokoškolák, má třiapadesát let a je vdovec. Zároveň ženě nabídl přátelství a poslal jí svou fotografii,“ přiblížila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Údajný americký voják ošálil seniorku historkou o nemocné dceři

Krimi

Osamělá žena si s „atraktivním“ mužem vyměnila několik e-mailů. V těch „voják“ projevoval o ženu vážný zájem a vyznal jí lásku. „Zhruba po měsíční korespondenci jí napsal, že je právě ve válečné zóně a pokud se za dva dny neozve, tak zemřel. Další e-mail však dorazil. Voják psal, že za tuto misi dostane devět a půl milionu dolarů, které jí chce poslat přes anglického agenta. Potřeboval ale zaslat agentovi peníze na clo,“ poznamenala mluvčí.

Falešný americký voják připravil ženu z Třinecka o úspory

Krimi

Podvodná banka

Svému milému tak žena postupně ve třech splátkách poslala sto padesát tisíc korun. „Voják“ se poté na několik měsíců odmlčel. Vloni však ženu opět zkontaktoval.

„Psal, že jeho právník peníze za misi převedl do banky a chtěl její osobní údaje. Z fiktivní banky jí pak přišel mail s ofocenou kopií šeku na její jméno s částkou devět a půl milionu dolarů. V dalším mailu banka požadovala vyplnit různé dokumenty potřebné k založení účtu a také kopii občanského průkazu. Poté jí přišel odkaz k účtu na její jméno včetně hesla a PINu,“ pokračovala Kyšnerová.

Americký voják slíbil z Afriky svatbu, seniorka z Moravy mu poslala čtvrt milionu

Krimi

Podvodník v dalším mailu od „banky“ požadoval zaplacení poplatků za pojištění a daň z převodu. „Na účtu se podle ženy sice uvedená částka nacházela, nešlo s ní ale nijak manipulovat. Během loňského roku pak ženě z banky přicházely dokumenty v angličtině, kterým nerozuměla, a také požadavky k zaplacení certifikátů potřebných k převodu peněz,“ sdělila mluvčí. Jednalo se o platby v řádech desítek tisíc korun. Žena tak postupně přišla o bezmála dva miliony korun.

Extrémně vysoká škoda

Pachatel, který ženě nejspíš posílal maily ze zahraničí, se tímto jednáním dopustil podvodu, za což mu hrozí až osmileté vězení. „Bohužel se nejedná o ojedinělý případ, se kterým jsme se setkali. Kriminalisté obdobné skutky prověřují několikrát za rok. V tomto případě je ale škoda extrémně vysoká,“ dodala Kyšnerová.

Policisté proto apelují zejména na opuštěné ženy, aby byly při elektronické komunikaci s neznámými osobami velmi obezřetné a řádně zvažovaly, od koho přijímají nabízené přátelství. „Neměly by posílat peníze nikomu, koho znají pouze z virtuálního prostředí a nemohou si ověřit jeho identitu,“ podotkla mluvčí.

Ženy poslaly falešnému americkému vojákovi téměř pět milionů. Jedna si vzala úvěr

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám