Hlavní obsah

Podnikatel Pitr si má odsedět osm a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr, který je spojován s kauzou Unipetrolu a nedávno také navštívil na Seychelách stíhaného Radovana Krejčíře, si bude muset podle rozsudku pražského městského soudu odsedět osm a půl roku ve vězení. Na děvet let byl spolu s ním odsouzen kvůli daňovým únikům z roku 1994 i kontroverzní obchodník Miroslav Provod.

Článek

Kromě Pitra s Provodem soud poslal do vězení i další obžalované. Podnikatel Jiří Syrovátko a advokát Milan Junger, dostali osm a půl a čtyři roky vězení. Soud všem obžalovaným také zakázal další podnikatelské aktivity.

"Je to taková přestřelovaná, jednou tak a jednou tak a není to nic příjemného, ale strach už mám deset let, jsem s tím tak nějak sžitý," reagoval na verdikt Pitr. Uvedl, že se na odvolací soud tentokrát se svými právníky pečlivěji připraví a navrhne výslechy svých svědků, které dosud nepožadoval. "Brali jsme to jako hotovou věc," řekl.

Jedná se už o druhý rozsudek městského soudu. První z nich uznal vinným jen podnikatele Vratislava Romanovského, kterému loni vyměřil osmiletý trest vězení. Zbylé obžalované tehdy osvobodil. Odvolací vrchní soud ale letos rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Podle obžaloby měli čtyři muži včetně Pitra před jedenácti lety žádat na finančních úřadech vyplacení DPH z obchodů, které měl organizovat Romanovský a které se údajně nikdy neuskutečnily, Romanovský byl údajně jen nastrčenou figurkou.

Pitr je vlivnou postavou českého podnikání

Pitr je poradcem firmy Český olej, která nyní podle něj drží v rukou přes 90 procent akcií chemického koncernu Setuza.

Premiér Jiří Paroubek označil Pitra za iniciátora medilání kampaně kolem Unipetrolu. Pitr tvrdí, že o Setuzu usiluje podnikatel Andrej Babiš, jenž měl přátelské vazby s expremiérem Stanislavem Grossem.

Pitr se v září zastavil na Seychelách u hledaného podnikatele Radovana Krejčíře, kterého si váží. "S Radkem se znám, nic neudělal," řekl tehdy poradce ústecké Setuzy. [celá zpráva]

Anketa

Měl by jít Tomáš Pitr do vězení kvůli činům z roku 1994?
ano
86,9 %
ne
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2557 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčíře na Seychelách navštívil Pitr

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře navštívil na Seychelách podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za původce mediální...

Setuzu už ovládl Český olej

Jednu z nejvýznamnějších českých potravinářských společností, Setuzu sídlící v Ústí nad Labem ve středu ovládla firma Český olej. Při obchodování s akciemi...

Výběr článků

Načítám