Hlavní obsah

ČT: Krejčíře na Seychelách navštívil Pitr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře navštívil na Seychelách podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za původce mediální kampaně kolem privatizace Unipetrolu. Uvedla Česká televize, která se odvolala na náměstna policejního prezidenta Jaroslava Macháně.

Článek

Důvod Pitrovy návštěvy nechtěl Macháně přiblížit. Sám Pitr, který je spojován se severočesku Setuzou a firmami kolme ní, svoji cestu na Seychely nepotvrdil.

ČT poukázala na to, že se informace o Pitrově návštěvě dostává na veřejnost v době, kdy je podnikatel pod drobnohledem kvůli aféře kolem Unipetrolu. Na informaci o Pitrově cestě za Krejčířem ČT upozornil také premiér Paroubek. Připustil však, že může jít o "drb".

Pitr podle Paroubka dlouhodobě spolupracuje s lobbistou Jackem Spyrou, který v privatizaci hájil zájmy společnosti Seta Invest. Spyrovy výroky o údajné korupci českých i polských politiků celou aféru odstartovaly. Pitr vystupuje například za společnost Český olej, která vlastní Setuzu a Setu. Od společnosti Seta měl údajně směřovat také pětimilionový úplatek pro bývalého ředitele Paroubkova kabinetu Zdeňka Doležela. Firma se tak prý chtěla vrátit do hry o Unipetrol, který získal polský koncern PKN Orlen. Pitr i Setuza Paroubkovo nařčení odmítají.

Krejčíř je stíhán za půlmiliardový celní únik a řadu dalších majetkových trestných činů. Krátce po útěku jej policie začala stíhat jako uprchlého také za přípravu vraždy celníka. Místo nynějšího miliardářova pobytu potvrdila české policii seychelská pobočka Interpolu. Sdělila také, že Krejčíř a jeho rodina mají seychelské občanství.

Reklama

Související články

Smlouva se Seychelami se dotkne i Krejčíře

Smlouva o vydávání trestně stíhaných osob mezi Českem a Seychely bude retroaktivní. Umožní tak mj. i zpětné vydání Radovana Krejčíře, který se na ostrovech...

Výběr článků

Načítám