Hlavní obsah

Po vybití na soudu se skupina vydala na putování Prahou, v nemocnici dělali kravál u zraněného dveřmi

– Praha

Skupina několika desítek lidí, kteří udělali virvál na Městském soudu v Praze, při němž dokonce vyrvali dveře do jednací síně, se odebrala do nedaleké nemocnice na Karlově náměstí. Tam záchranka přepravila k ošetření jejich souputníka zraněného právě při ničení dveří u soudu. Zfanatizovaní lidé byli v budově zdravotnického zařízení hluční a venku slovně napadali dohlížející policisty.

Zfanatizovaní příznivci Jany Peterkové v nemocniciVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podle informací policie dorazilo do nemocnice několik desítek lidí. Mluvčí policie Jan Rybanský uvedl, že se pohybovali zejména u nemocnice a k místnosti, kde se o muže postarali zdravotníci, se nedostali.

Shromáždění se podle mluvčího obešlo bez výraznějších násilných incidentů. Situaci na místě sledovalo několik policejních hlídek a policisté rovněž dohlédli na zraněného muže, kterého pak přepravili na své místní oddělení k dalšímu prověřování, protože patří mezi podezřelé z násilností.

V nemocnici sice policie nemusela řešit výraznější konflikt, po kterém by například někoho dalšího zadržela, podle reportéra Aktu.cz a jeho záběrů z místa ale byla atmosféra vypjatá a policisté museli čelit řadě slovník útoků. Především ale účastníci dělali výrazný hluk v bezprostřední blízkosti ordinací, kde se zdravotníci starají o pacienty.

„Zákon jsme my.“ Dav vtrhl do soudní síně s Peterkovou

Krimi

Několik lidí chodilo za hlídkujícími policisty s mobilním telefonem zapnutým na nahrávání videa a střídali dotazování s nadávkami či výhrůžkami.

„Jaký je důvod jeho zadržení? Jaký trestný čin způsobil? Všichni budete souzeni za to, co děláte,“ obořil se na hlídky jeden z účastníků.

„Omezujete na svobodě cizího státního příslušníka Československé federativní republiky,“ dodal muž zmínku o názvu státního útvaru z přelomu března a dubna roku 1990.

Dav před soudem s Janou PeterkovouVideo: Novinky

Kam policie odvezla muže ošetřovaného po zranění u soudu, není zřejmé. Několik lidí se při jeho odjezdu snažilo dostat do cesty houkajícímu policejnímu autu, policisté jim v tom nakonec po výzvách museli zabránit odstrkováním.

Podle reportéra Aktu.cz se pak dav vydal směrem k Bartolomějské ulici, kde jsou policejní služebny, cestou ale počet účastníků ubyl zhruba na polovinu a na Perštýně, ještě před dosažením cíle, se podle všeho krátce před 17:00 rozptýlil.

Bezprecedentní. Musí padat tresty, hodnotí advokáti vtrhnutí zfanatizovaného davu do soudní síně

Krimi

Incidentu v soudní budově, kteří odborníci označili za zcela mimořádný a hodný řádného potrestání, předcházelo odvolací jednání v kauze soudem již dříve uznané dezinformátorky Jany Peterkové týkající se šíření poplašných zpráv o covidu.

Dav Peterkové příznivců při jednání soudu vysadil dveře, násilím vnikl do jednací síně a strkal do členů justiční stráže. Nechyběly výkřiky jako „Gestapo, gestapo“, případně „Zákon jsme my“. Dva lidi policie zadržela.

Jednoho za zadržených odvezla sanitkaVideo: Novinky

Za výroky o občanské válce či střílení dětí armádou dostala Peterková dvouletou podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám