Hlavní obsah

Za výroky o občanské válce či střílení dětí armádou dostala Peterková dvouletou podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šíření poplašných zpráv o tom, že armáda bude odebírat rodinám děti kvůli očkování proti covidu, o okupaci republiky nebo o střílení dětí armádou, dostala aktivistka Jana Peterková v pondělí od Obvodního soudu pro Prahu 4 dvouletý podmíněný trest. Sama se hájila, že je nevinná a že jednala jako „vyděšená matka“. Verdikt není pravomocný, Peterková se na místě odvolala.

Jana Peterková po skončení jednání nechtěla jeho výsledek komentovatVideo: Novinky

 
Článek

Podle předsedy senátu Dušana Doubka nešlo ze strany Peterkové o žádný aktivismus, šlo naprosto jednoznačně o šíření nepravdivých informací.

„Ti lidé tomu fakticky věřili,“ odmítl Doubek námitky obhajoby, že výroky Peterkové nic zvlášť nezpůsobily. „Obžalovaná naplnila skutkovou podstatu zločinu šíření poplašné zprávy,“ uzavřel soudce.

Šíření poplašné zprávy se Peterková podle obžaloby dopouštěla ve svých videích z let 2020 a 2021, která umisťovala na Youtube a Facebook.

Peterková odmítla, že by výroky o střílení dětí armádou šířila paniku

Krimi

V nich Peterková vykládala o jakýchsi plánech vlády na likvidaci lidí prostřednictvím vakcín proti covidu, o novodobých koncentračních táborech v Německu, o okupaci České republiky Severoatlantickou aliancí, o plánech na redukci světového obyvatelstva o 70 procent, nebo že v důsledku očkování umírali senioři v pečovatelském domě nedaleko Prahy.

Na dalších videích do svých výroků přidala ještě armádu či hrozby válkou. „Tady nikdo nepochopil, že je to okupace, puč. Že musíme požádat o mezinárodní pomoc, že vojáci tady budou střílet na děti, které překročej pásku na dětském hřišti,“ vykládala Peterková.

Výroky Peterkové o odebírání dětí rodinám kvůli očkování a o amerických tancích, které měly podle Peterkové přijet do ČR, kde vypukne občanská válka, vypíchl v závěrečné řeči státní zástupce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obvodní soud pro Prahu 4 udělil někdejší novinářce Janě Peterkové dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy.

„Každý normální člověk, i paní obžalovaná, si musí být vědom toho, že tyto informace nejsou pravdivé,“ uvedl státní zástupce a Peterkové navrhl dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy.

Obhájce Peterkové kontroval tím, že nedošlo k žádnému znepokojení občanů ani k žádným následkům jejích výroků. „Z videí je zřejmé, že obžalovaná upřímně věří tomu, co říká,“ podotkl obhájce.

Obvinila Babiše, Hamáčka a Blatného

Sama Peterková se ve své závěrečné řeči rozhodla obviňovat poslance i členy vlády za covidu, kterým vytýkala v podstatě jakékoliv kroky vlády v boji s pandemií. Podle ní by místo ní měli stanout před soudem Andrej Babiš, Jan Hamáček nebo Jan Blatný.

„Nejsem to já, ale vláda Andreje Babiše, která šířila poplašné zprávy. Nejsem to já, kdo otevřel polní nemocnici, aby ji nevyužil a zavřel. Proč tady nestojí člověk jako Andrej Babiš, který lhal veřejnosti o kolapsu zdravotnického systému?“ ptala se Peterková, podle které i Hamáček šířil poplašné zprávy.

Sama se stavěla do role údajně „vyděšené matky, jejíž děti byly vyděšené z vojáků“.

„Nikdy jsem nenabádala lidi k ničemu nebezpečnému,“ prohlásila také s tím, že obyvatele nabádala k podpisům petic, proti „zločinecké vládě“. Podle ní „kontext všech videí vyznívá jako kritika vlády“.

„Byla to doba, kdy realita nemusela být realitou a pravda nemusela být pravdou,“ uzavřela Peterková a odmítla jakoukoliv vinu.

Peterková už na své výroky ohledně covidu doplatila, když jí soud pravomocně nařídil zaplatit 250 tisíc korun jako pokutu za její lži o úmrtí seniorů po očkování proti covidu v pečovatelském domě v Měšicích u Prahy.

Peterková musí zaplatit čtvrt milionu za lži o úmrtí seniorů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám