Hlavní obsah

Po 39 letech manželství svou ženu zavraždil a zakopal, dostal osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm let ve vězení stráví šestašedesátiletý muž z Orlickoústecka za vraždu své o šest let mladší manželky. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Pardubicích. Trest je nižší než spodní hranice trestní sazby, která u vraždy činí 10 až 18 let vězení. Muž vraždil patrně ze žárlivosti.

Státní zástupkyně k verdiktuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Jak uvedl předseda senátu Roman Drahný, polehčující skutečností bylo doznání, upřímná lítost obžalovaného i posudek psychologů, kteří hovoří o jeho možné resocializaci. Rozsudek je pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný z vraždy své manželky

K události došlo v noci z 9. na 10. dubna v předsíni rodinného domu na Orlickoústecku. Oba byli pod vlivem alkoholu a vzájemně se slovně i fyzicky napadali.

„Muž svou manželku opakovaně napadl údery pěstí do oblasti hlavy. Žena se následně hlavou udeřila o zeď a o podlahu při nekontrolovaném pádu, kde zůstala ležet. Obžalovaný v útoku pěstmi na hlavu pokračoval i na zemi a dále poškozenou rdousil oběma rukama na krku do okamžiku, kdy poškozená přestala jevit známky života,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová v obžalobě.

„Obžalovaný žil v dlouhotrvajícím vztahu, který byl zpočátku i prověřen tragickými událostmi. Po odchodu dětí z domu začaly jejich partnerské neshody,“ uvedl soudce Drahný s tím, že ale soud i přes skutečnou lítost obžalovaného, musí vzít v potaz, že jeho jednáním byl zmařen lidský život. Proto čin nemohl být překvalifikován na zabití.

Policie obvinila muže z Pardubicka z uškrcení manželky. Žili spolu 39 let

Krimi

Ženu zakopal

„Doznávám svou vinu. Jsem si vědom, co jsem provedl. Chtěl bych naše děti, příbuzné, kamarády i známé, kterých se tento čin dotkl, poprosit o odpuštění,“ uvedl obžalovaný a se slzami v očích dodal, že se odevzdává do vůle orgánů činných v trestním řízení. „Souhlasím se vším. Protože ten největší trest si prožívám už nyní,“ uvedl obžalovaný.

Pro pardubické kriminalisty byl tento případ třetí vraždou, kterou v dubnu během 14 dnů vyšetřovali.

„Muž přišel v pondělí ráno na obvodní oddělení policie nahlásit zmizení ženy. Údajně ji naposledy viděl na sportovní akci, na které byli v sobotu,“ uvedl tehdy kriminalista Milan Šimek. Policisty hned zarazilo jeho čerstvé zranění v obličeji.

„Vše, co uvedl během výslechu, se ihned začalo prověřovat. A ukázalo se, že ne vždy říká pravdu. Nakonec se po zhruba osmi hodinách přiznal, že svou manželku usmrtil a zakopal,“ prozradil Šimek a už tehdy připojil domněnku, že by tento vysokoškolsky vzdělaný muž, který dosud neměl problémy se zákonem, nedokázal se svou vinou dlouho žít.

Byli manželé skoro 40 let

„Během výslechu opakovaně projevil lítost nad tím, že ze světa sprovodil člověka, kterého měl rád,“ poznamenal kriminalista a pokračoval. „Byli manželé 39 let, měli tři děti. Jejich soužití bylo bezproblémové, konflikty a hádky začaly až v posledních deseti letech. Přispělo k tomu i požívání alkoholu ze strany obou. Ze strany muže, který byl již v důchodu, se projevovala občasná žárlivost. Byla zřejmě jednou z příčin i tohoto konfliktu, neboť podle jeho mínění jeho žena věnovala víc pozornosti jinému muži než jemu,“ naznačil motiv činu Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám