Hlavní obsah

Ostravský soud řeší prodej žen a mladistvé dívky na sex

Ostrava

Ostravský krajský soud se začal v pondělí ráno zabývat případem obchodování s lidmi. Obžaloba viní 63letou ženu z Českého Těšína z toho, že na Karvinsku organizovala prostituci u minimálně devíti žen a dívek, přičemž jedné z nich mělo být 16 let. Ženě hrozí za několik trestných činů až dvanáctileté vězení.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Alena Czakóová (v popředí) v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Obžalovaná podle vyšetřovatelů organizovala prostituci nejméně v letech 2005 až 2021. Trestní stíhání se týká obchodování s lidmi, kuplířství a ohrožování výchovy dítěte.

„Cítím se nevinná. Na světě se stávají různé věci. Vše je taková nešťastná shoda okolností. To, co je v obžalobě, se mě týká i netýká, tak 50 na 50. Co se týká té holky, tak oni tvrdili, ta její matka, že má 18 let. Až pak se ukázalo, že je mladší. Když jsem to zjistila, tak jsem hned zakročila,“ řekla Právu při odchodu ze soudní síně obžalovaná Alena Czakóová.

Obviněna byla původně také matka mladistvé dívky, která byla kamarádkou Czakóové. V přípravném řízení se však se státní zástupkyní dohodla. Dostala čtyři roky vězení.

Czakóová původně dohodu odmítla, poté, co jí státní zástupkyně v pondělí u soudu navrhla sedmiletý trest, si to chce ale ještě promyslet. „Ano, přemýšlím nad tím. Proto jsme požádali soud, aby jednání přerušil a pokračoval až zítra. Budeme o tom mluvit,“ řekla v pondělí Právu obviněná.

Při prvním návrhu dohody o vině a trestu jí byl navrhnut trest ve výši tři a půl roku.

Výdělek z kuplířství obžaloba vyčíslila na zhruba sedm milionů korun. Peníze žena využívala na dovolené, hrála ale také automaty v hernách.

Šestnáctiletou školačku jí měla k prostituci nabídnout její matka v roce 2020. Dívce bylo vyhrožováno, že pokud se nepodvolí, tak bude muset opustit rodinu a nikdy neuvidí své sourozence. Nátlaku se podvolila.

Žena z Karvinska podle policie přinutila 16letou dceru k prostituci

Krimi

Podle zmocněnce poškozené dívky vybíraly ženy od mužů, kteří s ní strávili hodinu, dva tisíce korun. Polovinu vždy inkasovala právě Czakóová. Zmocněnec dívky u soudu uvedl, že bylo vážně zasaženo do dívčiny integrity a snížila se důstojnost jejího života. Proto požaduje odškodnění ve výši půl milionu korun.

Případem se bude ostravský krajský soud znovu zabývat v úterý ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám