Hlavní obsah

Osm lidí se zachránilo útěkem zadním vchodem uherskobrodské restaurace

Uherský Brod

Osmi lidem se podařilo v úterý utéct z restaurace Družba druhým vchodem ve chvíli, kdy do podniku vtrhl ozbrojený Zdeněk Kovář a začal střílet. Mezi nimi byl také provozovatel zařízení Pavel Karlík, který se ale k samotnému činu s ohledem na to, že podepsal na policii mlčenlivost, vyjadřovat nechtěl.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policie na místě tragédie

Článek

"Až policie dokončí svou práci, řeknu všechno, co vím," sdělil provozovatel restaurace, nad kterou se podle něj vznáší otazník. "Necháváme si celý příští týden čas. Pak se sejdu se zaměstnanci a jim jako prvním řeknu, co bude dál. Restaurace nás živila, ale asi si sám dovodíte, jaké bude moje rozhodnutí," naznačil Karlík.

Dodal, že prostory, v nichž před osudnou střelbou restaurace fungovala, si pronajímá. Smlouvu má uzavřenou na dobu určitou. Pokud nebude majitel souhlasit s jejím ukončením, byl by povinen nadále platit nájemné. Karlík provozoval restauraci, která denně vydá přes sto jídel, devět let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

Město podle místostarosty Jana Hrdého (ODS) zvažuje, že poskytne pomoc i provozovateli Družby.

V době útoku bylo podle mluvčího policie Pavla Stránského uvnitř asi 20 až 30 lidí. "Některým se podařilo utéci. Část z nich se policistům již podařilo ztotožnit, část zatím zřejmě neznáme," řekl Stránský.

Neměli bližší vztah ke střelci

V úterý v podniku zahynulo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Podle informací ČTK šlo podle trvalého bydliště o šest obyvatel Uherského Brodu, jednoho Brňana a muže z Vlčnova. I poslední dva ale zřejmě v sedmnáctitisícovém městě fakticky bydleli.

Žádný z nich podle zdroje blízkého vyšetřování neměl ke střelci bližší vztah. Nasvědčuje tomu i tvrzení starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL), který v médiích uvedl, že pachatel před osudnou návštěvou Družby obcházel další podniky ve městě a zřejmě hledal, kde sedí nejvíce lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Policejní mluvčí nevyloučil, že to tak opravdu bylo. Podle něj policie tuto informaci stejně jako další, které se k případu objevují, pečlivě prověřuje.

Zbroják dostal před měsícem

Střelec podle ČT získal nový zbrojní pas teprve před měsícem, jeho rodina se tomu údajně snažila s poukazem na jeho zdravotní stav zabránit, ale neúspěšně. "Byli poprosit obvodního lékaře, ať mu nevydává souhlasné potvrzení, protože jde o psychicky labilního člověka a oni se cítí ohroženi," řekl Kunčar.

S odkazem na švagra střelce starosta také televizi řekl, že muže pravidelně vyšetřovala policie. Šlo prý o běžné přestupky proti občanskému soužití, slovní napadání. "Pán (švagr střelce) si stěžoval, že tento člověk dlouhé roky despoticky týral a psychicky deptal svoji manželku," řekl starosta.

Střelec vnikl do restaurace Družba v úterý kolem 12.30 hod. a zastřelil osm lidí. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění. Nyní je mimo ohrožení života v nemocnici. Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl host hospody, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám