Hlavní obsah

Opilec na sokolovské záchytce vyrazil záchranáři zuby. Půjde na čtyři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nenapravitelný násilník. Kdo se Jaroslavu Zelinkovi z Královského Poříčí na Sokolovsku znelíbí, musí se mít hodně na pozoru. Obzvlášť nebezpečným se 65letý recidivista stává po požití alkoholu, který v něm probouzí agresi. Naposledy zmlátil na sokolovské záchytce záchranáře, kterému vyrazil několik zubů. Krajský soud v Plzni ho nyní potrestal čtyřmi roky vězení.

Jaroslav Zelinka u Krajského soudu v Plzni Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

„Dopustil se jednání na zdravotnickém pracovníkovi při výkonu jeho povolání. Navíc jde o zvlášť nebezpečného recidivistu, který v minulosti spáchal jiný závažný zločin spojený s úmyslným způsobením těžké újmy na zdraví,“ uvedl státní zástupce Jiří Richtr.

K incidentu došlo loni v listopadu. „Obžalovaný v prostorách protialkoholní záchytné stanice, kam byl umístěn k vystřízlivění, úmyslně fyzicky napadl Radka K., který je zaměstnán u Záchranné služby Karlovarského kraje jako řidič záchranář,“ stojí v obžalobě.

K útoku mělo dojít v okamžiku, kdy byl záchranář požádán sestrou záchytné stanice o vyprázdnění močové lahve v pokoji, kde se Zelinka nacházel.

Opilec na záchytce vyrazil záchranáři zuby. Žalobce chce pro útočníka 11 let vězení

Krimi

„Bez varování poškozeného zezadu praštil rukou do zátylku a poté nejméně dvěma ranami pěstí do obličeje. Tím mu způsobil odlomení tří horních zubních korunek a zhmoždění pravého oka,“ upozornil státní zástupce.

Zelinka vinu odmítl. „Chtěl jsem se vyčůrat, ale bažant byl plný. Zavolal jsem tak personál. Přišel sanitář a začal mi sprostě nadávat. Řekl jsem mu, ať to nedělá. On mi dal ránu pěstí na rty. Já se ho vůbec nedotkl,“ tvrdil Zelinka.

Jak záchranář přišel ke zranění, nedokázal vysvětlit.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Jaroslav Zelinka před vstupem do soudní síně

Podle Radka K. to ale bylo jinak. „Vyměnil jsem mu plného bažanta s močí za nového. Když jsem odcházel od jeho postele ke dveřím, udeřil mě do temene hlavy. Vnímal jsem to jako silný úder. Otočil jsem se k němu čelem a dostal jsem pěstí do spánku a další ránu do čelisti,“ vypověděl před soudem Radek K.

Muži se prý snažil zabránit, aby odešel ze záchytky. „Držel jsem skleněné venkovní dveře, aby se nedostal ven. Na pomoc mi přiběhl kolega, pak přijeli policisté a pána přikurtovali k posteli,“ dodal zdravotník.

Zelinku provází pověst rváče a nebezpečného násilníka už od roku 1987, kdy poprvé skončil za mřížemi. Od té doby strávil značnou část svého života ve vězení. Naposledy si Zelinka odpykával osmiletý trest za dva útoky z roku 2013, kdy řízl nožem do krku svého známého a po zadržení praštil policistu pěstí.

Znalec stojí před soudem za posudek ve prospěch násilníka. Nechápe proč

Krimi

Reklama

Související témata:
Jaroslav Zelinka (recidivista)

Výběr článků

Načítám