Hlavní obsah

ON-LINE: Strašně moc povídá, kouří a hledá kšefty. Babiš zpochybňuje výpověď svědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetím jednacím týdnem pokračuje u pražského městského soudu projednávání kauzy Čapí hnízdo, ve které je obžalovaný bývalý předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Spoluobžalovanou je bývalá místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová. Soud v pondělí vyslechl další svědky.

Andrej Babiš a Jana Nagyová u souduVideo: Novinky

 
Článek

Hlavní líčení v kauze Farmy Čapí hnízdo soud přerušil do úterních 9:00, kdy je v plánu čtení listinných důkazů. Tímto redakce Novinek děkuje čtenářům za sledování on-line reportáže.

13:30 - Soudce Jan Šott naznačil, že se hlavní líčení protáhne do ledna, podrobnosti ohledně termínů chce domluvit se zúčastněnými stranami při úterním jednání.

13:25 - Obhájci obžalovaných soud informovali o tom, že pokud budou Babiš s Nagyovou v případu vypovídat, tak až v prosincovém termínu.

13:20 - Série svědků, které soud v kauze předvolal, se uzavřela. Soud bude v dalších termínech řešit například listinné důkazy, a jak soud již dříve avizoval, v plánu je rovněž znalecký posudek z oboru psychiatrie u Andreje Babiše mladšího.

13:10 - Vůči Barešovi se ohradil Babiš, podle něj je svědek vypravěč. „Pana Bareše znám dlouho. Znám ho jako někoho, kdo strašně moc povídá, kouří a hledá kšefty. Pan Bareš toho napovídal strašně moc, celkem vypovídal vlastně třikrát. A často úplně naopak. Výpovědi nesedí z toho, co říkal předtím. Pan Bareš neměl mít žádnou roli, měl dělat stavební dozor,“ řekl Babiš.

Barešovu výpověď odmítl s tím, že se jedná o informace charakteru „jedna paní povídala“.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaná Jana Nagyová

13:05 - Na Bareše reagovala Nagyová. Podle ní v dotačních podmínkách nebylo uvedeno, že by musela mít firma explicitně praxi v oblasti cestovního ruchu, šlo podle ní to, že společnost mohla mít praxi v jakémkoliv podnikání, ale měla mít oprávnění v tomto oboru podnikat.

12:50 - Bareš nakonec spíš opakuje či jinak formuluje svou předchozí výpověď. Například opakoval na dotaz soudu, proč měl pochybnosti o předchůdci farmy, firmě ZZN Pelhřimov, že by mohla získat dotaci. Kromě toho, že v dotačním programu byla podmínkou praxe firmy v oblasti cestovního ruchu, připadalo mu také nemožné, že by splatila úvěry.

Babiše také prý upozorňoval, že projekt by mohl být ztrátový, bylo mu ale řečeno, ať v projektu pokračuje.

12:35 - K řečnickému pultu přišel znovu předvolaný Jan Bareš, který na Čapím hnízdě působil jako technický zástupce investora. Bareš svědčil již na konci září, jeho výpověď ale byla značně obsáhlá a podle obhájců obžalovaných obsahovala nejasnosti, advokáti proto požádali o jeho další vyslechnutí.

Z Barešovy výpovědi minule mimo jiné vyplynulo, že podle něj se o projektu Farma Čapí hnízdo vědělo, že nesplňuje dotační podmínky. Vyřízení dotace měla prý zařídit Jana Nagyová, přičemž podle Bareše Andrej Babiš o jejích snahách věděl.

Advokáti mají pro svědka řadu doplňujících otázek.

12:30 - Pokračuje hlavní líčení dalším výslechem.

11:35 - Soud vyhlásil přestávku, pokračuje se ve 12:30.

10:55 - Za spoluprací Agrofertu s Čapím hnízdem byla podle Procházkové původní představa o vybudování školicího střediska pro holding, nakonec se ale jednalo o multifunkční areál.

Svědkyně si pode svých slov nepamatuje, že by Babiš měl mít s farmou něco osobně společného, ani že by tam chtěl něco pronajímat.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud pokračuje v kauze dotace pro Čapí hnízdo Andreje Babiše. Na snímku finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková

10:38 - K soudu dorazila finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková, o jejíž roli v případu hovořila celá řada svědků. Svědkyně uvedla, že má na starosti v Agrofertu vše kolem účetnictví a daní.

Na dotazy soudu, zda vnímala projekt Čapího hnízda jako soukromý projekt Andreje Babiše, případně jako jeho sídlo, odpověděla odmítavě. „Ne, nic takového,“ řekla.

10:26 - Výpověď Svěrákové ostře komentoval Andrej Babiš, podle něj má svědkyně bujnou fantazii. „Říká, že má nějaké pocity a že se něco domnívá,“ řek Babiš s tím, že na fakta si svědkyně podle něj nepamatuje.

Babiš sám si na komunikaci se Svěrákovou nepamatuje, její podobu si prý musel přiblížit fotkou vyhledanou na internetu a stejně si ji prý nevybavil.

Rovněž odmítl slova Svěrákové o tom, že měl na farmě soukromé sídlo. „Stokrát opakovaná lež se stane pravdou. Naprosto to odmítám, nikdy to nebylo moje soukromé sídlo,“ dodal Babiš s tím, že má o její výpovědi pochybnosti kvůli jejímu politickému angažmá, protože je šéfkou týmu Danuše Nerudové, která chce kandidovat v prezidentské volbě.

10:20 - Svěráková na dotaz soudu komentovala firemní mailovou komunikaci, ve které používala termín „velký šéfík“. Svědkyně potvrdila, že takto označovala Babiše. Stejně hovořil u soudu kolega Svěrákové, který svědčil v dřívějším termínu.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud pokračuje v kauze dotace pro Čapí hnízdo Andreje Babiše. Na snímku Tereza Svěráková

10:13 - Svědkyně Svěráková podle svých slov vnímala, že pro Babiše měl projekt farmy mimořádný význam a jeho vztah k farmě byl podle ní velmi osobní. „Říkal, že se tam cítí nejlépe, že to je věc, kterou si vybudoval podle svých představ,“ uvedla svědkyně.

Rovněž co se týče samotné zakázky na reklamní kampaň, vše se řešilo s Babišem, který měl poslední slovo, a veškeré kroky v rámci zakázky musely projít jeho schválením.

9:50 - Soud vyslýchá Terezu Svěrákovou, která pracovala pro společnost zajišťující marketing Čapímu hnízdu. S Babišem jednala poprvé v říjnu 2012, kdy byla oslovena kvůli reklamní kampani. Babiš jí ukázal areál farmy, kde byl podle svědkyně také Babišův soukromý objekt. Jednalo se podle ní o dříve historickou vilu, kterou Babiš nechal přestavět pro svoje potřeby.

9:30 - Co se týče výpovědi Filipové a toho, co chtěla říci navíc, svědkyně soudu popsala svou návštěvu Čapího hnízda, ještě když pracovala na dotačním úřadu ROP. Návštěva byla podle ní soukromá a u soudu ji posledně nezmínila. Nic zásadního ale v její výpovědi nezaznělo, jednalo se spíš o upřesnění a doplnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud pokračuje v kauze dotace pro Čapí hnízdo Andreje Babiše. Na snímku Eva Filipová

9:20 - Na výpověď Filipové reagoval Andrej Babiš, podle něj se nejednalo o pozvánku vysloveně se týkající Čapího hnízda. „Když mě vyhodili z ministerstva financí, pozval jsem zaměstnance na páté výročí nadace Agrofert. Nechápu, proč vám to dala jako nějaký důkaz mého propojení s Farmou Čapí hnízdo,“ řekl Babiš s tím, že akce se konala 20. května 2017, mimo jiné tam zahrála kapela Kryštof a přišlo na ni přes dva tisíce lidí, z nichž bylo přes pět set zaměstnanců ministerstva financí.

9:12 - Filipová vypovídala u soudu už podruhé, po prvním výslechu po odchodu z jednací síně v médiích uvedla, že by měl být Babiš rád, že tam neřekla všechno. Soud její výrok zaznamenal a pozval ji znovu, aby tedy nyní svou výpověď doplnila. Filipová uvedla, že mluvila při odchodu od soudu na chodbě pouze o tom, že toho mohla říci více, ale nic o tom, že by Babiš měl být proto rád.

9:10 - Soud vyslýchá někdejší zaměstnankyni dotačního úřadu ROP Střední Čechy Evu Filipovou. Svědkyně hovořila o dokumentu, který při jednom z minulých jednání předložila soudu, byla to pozvánka na akci na Čapím hnízdě, kterou dostala jako zaměstnankyně ministerstva financí, kde působila po práci v ROP. Podle ní se jednalo o důkaz o propojení Babiše s farmou.

Foto: Novinky

Andrej Babiš a Jana Nagyová u soudu

9:02 - K soudu dorazili oba obžalovaní, Andrej Babiš a Jana Nagyová, se svými advokáty. Soudce Jan Šott přiblížil program pondělního jednání, bude se jednat až do odpoledních hodin o výslechy svědků.

9:00 - Soudce Jan Šott přišel se svými přísedícími do soudní síně a  pokračuje hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo.

K dodatečnému výslechu by se měl dostavit Jan Bareš, jenž podle svých slov pracoval řadu let pro Babiše a při výstavbě farmy dělal technického zástupce investora. Právě on v zářijové výpovědi u soudu tvrdil, že projekt Čapí hnízdo byl Babišův a že se při něm řešilo, jak získat evropské dotace, aby na ně farma dosáhla.

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová.

Babišovi i Nagyové hrozí za dotační podvod až deset let vězení. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám