Hlavní obsah

Obžalovaný hodil v soudní síni po svědkovi dlažební kostku. Připletl se mi do trajektorie, tvrdí

Kvůli útoku dlažební kostkou na svědka stanul v úterý Tomáš Přikryl (48) před senátem pražského městského soudu, kde čelí obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví či výtržnosti. Přikrylovi, který tvrdí, že byl v době činu nepříčetný, že chtěl kostkou poškodit pouze obložení, či že mu to nařídily hlasy v hlavě, hrozí až dvanáctileté vězení.

Tomáš Přikryl a video incidentuVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Bývalý mluvčí České advokátní komory Přikryl podle obžaloby téměř půlkilovou žulovou kostkou hodil po svědkovi v jiném svém případu u Obvodního soudu pro Prahu 10 loni v květnu v Justičním areálu Na Míčánkách v pražských Vršovicích. Přikryl je v něm obžalovaný z výtržnictví, nebezpečného ohrožování a dalších činů. Toho se měl dopustit při incidentu v obchodě Tesco s místní ochrankou.

Foto: Novinky

Tomáš Přikryl s eskortou u soudu

Právě po členovi ochranky, který zrovna k případu vypovídal, měl Přikryl kostkou hodit. Podle spisu ho trefil do týlu, přičemž mu ale mohl rozbít lebku. Podle obžaloby a vlastních slov se pro to rozhodl, poněvadž byl „rozhořčen skutečnostmi uváděnými svědkem“.

„Ten člověk tady lže, lže do očí. Já to nevydržím tu tenzi. Tohle hovado tady lže,“ vykřikoval po hodu kostkou Přikryl.

Poškozený periferně zaregistroval Přikrylův pohyb a přikrčil se, takže mu kostka způsobila „pouze“ krevní výron. Přikryl kostkou také rozbil obložení jednací síně, do kterého udělal díru 10 × 10 cm.

Propašoval k soudu nůž a napadl soudkyni

Krimi

„Soudkyně řízení vedla způsobem, který byl naprosto šílený. Znemožňovala mi přístup ke spisu, k ex offo obhájci jsem neměl důvěru. Byl jsem ve špatném zdravotním stavu a neuměl jsem se s danou situací vypořádat,“ uvedl Přikryl. „Napadlo mě vzít dlažební kostku a tu jí bouchnout na stůl, aby se trošku probrala. Od toho jsem upustil,“ vysvětlil, proč se vůbec vybavil k soudu žulovou kostkou.

Během jednání Přikryl prý dostal „nějaký záchvat, který laicky nazývám schizofrenickou poruchou“. Vrh kostkou mu prý vnutily údajné hlasy v hlavě.

„Hlasy v hlavě mi řekly: ‚Hoď to na tu stěnu, hoď to před sebe, hoď to do toho dřeva.‘ Těm hlasům nelze odolat,“ řekl v úterý Přikryl. Proto tak prý i učinil. „Pan poškozený se mi připletl do trajektorie,“ podotkl také obžalovaný. Podle něj poškozeného v podstatě ani netrefil.

„Neměl hematom, bouli, šití…, takže ten svědek trefen nebyl nebo naprosto bagatelně do vlasů,“ prohlásil Přikryl. „Tvrdil nejdřív, že nebyl zraněn, pak měl problémy s chůzí, bolela ho hlava… Já si myslím, že šlo o klasické simulování, přehánění,“ dodal.

Těhotná žena povzbuzená pervitinem házela v Praze z balkonu dlažbu

Krimi

Stejného pracovníka ochranky napadl u stejného soudu už dříve, když mu chrstl kelímek moči do obličeje. „Nejednalo se o útok na zdraví podle mého názoru. Důvodem byla moje tenze. Pan poškozený mě dva roky předtím přepadl společně s dalšími osobami a cvičeným zvířetem na veřejnosti, v Tescu, kde dělal ochranku. Nelíbilo se mu, že jsem s prodavačkou diskutoval o kuponu na nabíjení telefonu,“ komentoval incident Přikryl.

Bývalý mluvčí České advokátní komory Přikryl má podle svých slov na krku na třicet exekucí a je „nucen se živit žebravým způsobem“. V současnosti je hospitalizovaný v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám