Hlavní obsah

Cimický obžalován ze znásilnění a vydírání pacientek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce podal obžalobu na psychiatra Jana Cimického, týká se čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Lékař již dříve při policejním vyšetřování obvinění, která se postupně rozšiřovala, odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

MUDr. Jan Cimický v ordinaci (27. února 2013).

Článek

Návrh na obžalobu letos koncem června policie poslala státnímu zastupitelství, které pak mělo lhůtu na rozmyšlenou, co se spisovým materiálem udělá.

„Obžaloba byla podána pro 35 samostatných trestných činů vydírání a čtyři samostatné trestné činy znásilnění,“ citoval v pondělí soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petra Nováka server Aktuálně.cz, který na vývoj v případu upozornil. Hlavní líčení lze očekávat v listopadu.

Pětasedmdesátiletý Cimický již v minulosti odmítl veškerá obvinění a kritizoval rovněž postup vyšetřovatelů. Lékař loni v listopadu předeslal, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl ve vyjádření, které tehdy poskytl ČTK.

Promluvte, vyzývá případné další oběti Cimického zpěvačka Fabiánová

Krimi

Kriminalisté Cimického původně stíhali za celkem 28 skutků znásilnění a vydírání pacientek a dalších žen. Už loni v říjnu ho za to navrhli obžalovat, ale státní zastupitelství jim kauzu v listopadu vrátilo zpět s tím, že v drtivé většině případů hrozí promlčení, a proto je důležité najít další případně poškozené ženy.

Podle informací Novinek hrozilo promlčení hned u 26 z 28 skutků znásilnění a vydírání se sexuálním podtextem.

Většina případů se totiž odehrála v 80., 90. letech a na začátku nového tisíciletí. Přičemž mezi některými byl větší časový odstup, což právě mohlo znamenat promlčení. Navíc se několikrát změnil zákon ohledně délky promlčecí lhůty.

Trvá měsíce, než se tělo začne vzpamatovávat ze znásilnění, říká Cimický na rok starém videu

Domácí

Kriminalisté proto loni vyzvali ženy, které se v minulosti mohly stát oběťmi sexuálního násilí ze strany Cimického a dosud se nepřihlásily, aby tak učinily. Podle dvou zdrojů Novinek se tato výzva neminula účinkem a policie musela řešit další vlnu žen.

Vše začalo loni, když o obtěžování ze strany Cimického veřejně promluvily minimálně čtyři jeho bývalé pa­cientky včetně zpěvačky a herečky Jany Fabiánové. Právě dcera zpěvačky Nadi Urbánkové se ozvala jako první poté, co Pražský hrad sdělil, že míní k výročí 28. října udělit Cimickému státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury.

K Fabiánové se pak v médiích přidaly další ženy, mezi nimi i moderátorka ČT Martina Hynková Vrbová. Ta na rozdíl od ostatních nebyla v minulosti pacientkou známého psychiatra, ale spolupracovala s ním před dvaceti lety na jednom televizním pořadu.

„Případ samozřejmě sleduji prostřednictvím své advokátky. Jsem nesmírně ráda, že to už převzal soudce a že se chystá soud, protože je potřeba, aby pan doktor Cimický věděl a možná se i rozvzpomněl, co všechno se stalo, když tvrdí, že si na to nepamatuje. A je to precedens i pro všechny další případy, že to nebude zameteno pod koberec a že to bude vyšetřeno,“ řekla v pondělí Právu Martina Hynková, která byla o podání obžaloby již rovněž informována.

Promlčení činů Cimického? Policie musí skutky provázat

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám