Hlavní obsah

Trvá měsíce, než se tělo začne vzpamatovávat ze znásilnění, říká Cimický na rok starém videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Nepromlčíme na sociální sítí zveřejnil rok starý rozhovor s psychiatrem Janem Cimickým. Na videu se lékař, který sám v současnosti čelí obviněním ze sexuálního násilí na ženách, vyjadřuje nejen ke znásilnění a traumatu, kterým oběti čelí, ale i ke svědomí sexuálních násilníků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Cimický

Článek

Na rozhovor upozornil v úterý spolek Nepromlčíme, který pomáhá obětem promlčených trestných činů a který rozhovor s psychiatrem Janem Cimickým uskutečnil loni na podzim.

„Je to skutečně běh na dlouhou trať. Trvá vždy nejmíň dva a půl, tři měsíce, než se vůbec začne organismus vzpamatovávat,“ odpověděl v rozhovoru Cimický na otázku, jak mohou oběti sexuálně motivovaného útoku zmírnit duševní trauma.

Oběti by se tak podle něj vždy měly obrátit na odbornou psychologickou či psychiatrickou pomoc. „S autem také lidé jedou do servisu, aby tam zkontrolovali elektroniku a brzdové destičky, takže u psychiky, která je mnohem komplikovanější, nemůžeme spoléhat na to, že nám poradí sousedka, která zažila nějaké trauma. Je potřeba, aby se to řešilo konkrétně a cíleně,“ zmínil.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

V rozhovoru také uvedl, že nahlášení sexuálního násilí závisí případ od případu, nicméně může hrozit, že se bude opakovat. „Nebudu asi zatěžovat nějakými hloupostmi systém, ale na druhou stranu, pokud tady dojde k nějakému trestnému činu, tak když to neohlásím, tak hrozí, že to ten člověk bude opakovat,“ uvedl.

„Tohle je vždy věc individuální a specifická. Já si myslím, že je vždy lepší se o věci poradit než ji řešit sám v sobě,“ dodal.

Sebereflexe? Člověk sám sebe vidí v lepším světle

Během rozhovoru s psychiatrem, který nyní sám čelí obviněním ze sexuálního napadení, padla i otázka, zda jsou lidé schopni skutečné sebereflexe.

„Je celkem běžné, že člověk sám sebe obvykle vidí v trochu lepším světle, než ho vnímá jeho okolí nebo společnost,” odpověděl Cimický, který byl také dotázán na svědomí člověka, jenž přelstil spravedlnost díky kličce nebo špatnému zákonu.

Kauza Cimický: Policie hledá další možné oběti sexuálního násilí

Krimi

„Člověk, pokud je disociál, může prožívat vnitřní radost, že se mu podařilo ošidit stát a spravedlnost. Pokud je to člověk, který má v sobě vnitřní pochybnosti, může se po čase sám přiznat,” popsal.

Cimický se také zmínil o problematice promlčení těžkých zločinů, jako je vražda či znásilnění. „U promlčení, vražda bude vždy vražda, i když to bude po určitých letech, a myslím si, že tohle bych jako psychiatr asi nechtěl řešit. Ať to řeší právníci, kteří tyto zákony udělali,” zmínil.

Hodlá se bránit

Sérii obvinění ze sexuálního násilí, kterým nyní Cimický čelí, odstartovala zpěvačka Jana Fabiánová. Ta 28. října v reakci na to, že se Hrad chystá udělit Cimickému státní vyznamenání, na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl.

Média následně přinesla svědectví dalších žen, které hovořily o tom, že jsou Cimického oběťmi. Napadení popsala na svém Facebooku také moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která s Cimickým před dvaceti lety pracovala na pořadu Co mám dělat, když.

Kauza Cimický: Advokátce se ozvalo už třicet žen

Domácí

O případ Cimického se zajímá policie i právníci. Podle advokátky Lucie Hrdé, která se zaměřuje na rodinné právo a sexualizované násilí, se jí ozvala už třicítka žen, které měl psychiatr v minulosti napadnout. Sám Cimický jakákoliv tvrzení o násilí již dříve odmítl a uvedl, že se hodlá nařčením bránit. Do uzavření kauzy také odmítl převzít státní vyznamenání.

Reklama

Výběr článků

Načítám