Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z dalších sexuálních útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražská policie opět podala návrh na obžalobu na psychiatra Jana Cimického v kauze znásilnění a vydírání pacientek z let 1980 až 2016. Podle dřívějších informací získala svědectví dalších žen. Návrh na obžalobu se týká všech vyšetřovaných skutků, kterých je více než 30.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Cimický

Článek

„Vyšetřování bylo doplněno a skončeno. Spisový materiál byl policejním orgánem společně s návrhem na podání obžaloby předložen dne 23. června 2023 státní zástupkyni,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Státní zástupkyně nyní kompletní předložený spisový materiál podrobně prostuduje a následně rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ dodal s tím, že další informace státní zastupitelství nyní nechce poskytovat.

Lhůtu na rozšíření podání obžaloby prodloužila státní zástupkyně v dubnu. Policie totiž měla další poškozené ženy, které potřebovala vyslechnout a případ zadokumentovat.

Promluvte, vyzývá případné další oběti Cimického zpěvačka Fabiánová

Krimi

Podle důvěryhodného zdroje redakce by mohlo jít o tři až čtyři další ženy, vůči kterým se měl Cimický v minulosti chovat tak, že ho za to policie v posledních týdnech nově obvinila.

Kriminalisté Cimického původně stíhali za celkem 28 skutků znásilnění a vydírání pacientek a dalších žen.

Už loni v říjnu ho za to navrhli obžalovat, ale státní zastupitelství jim kauzu v listopadu vrátilo zpět s tím, že v drtivé většině případů hrozí promlčení, a proto je důležité najít další případně poškozené ženy.

Podle informací Novinek hrozilo promlčení hned u 26 z 28 skutků znásilnění a vydírání se sexuálním podtextem.

Většina případů se totiž odehrála v 80., 90. letech a na začátku nového tisíciletí. Přičemž mezi některými byl větší časový odstup, což právě mohlo znamenat promlčení. Navíc se několikrát změnil zákon ohledně délky promlčecí lhůty.

Kriminalisté proto loni vyzvali ženy, které se v minulosti mohly stát oběťmi sexuálního násilí ze strany Cimického a dosud se nepřihlásily, aby tak učinily. Podle dvou zdrojů Novinek se tato výzva neminula účinkem a policie musela řešit další vlnu žen.

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám