Hlavní obsah

Obviněný soudce Sovák nerozhodoval spravedlivě, tvrdí policie a míří i na Rathovu kauzu

Praha

V případu soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka existuje podle policie podezření, že opakovaně ovlivňoval odvolací řízení a nerozhodoval nestranně. Důvodem měly být hlavně sliby protiplnění od jeho známého, spoluobviněného podnikatele Milana Bíby. Vyšetřování se týká mimo jiné možnosti ovlivnění soudu s firmou Metrostav v kauze exposlance Davida Ratha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák přijíždí na jednání o vazbě

Článek

Vyšetřovatelé uvádějí, že 70letý Sovák má s Bíbou přátelský vztah. (Nejedná se o Milana Bíbu ze společnosti JMB Eko Tax a předsedu České

Vyšetřovatelé uvádějí, že 70letý Sovák má s Bíbou přátelský vztah. (Nejedná se o Milana Bíbu ze společnosti JMB Eko Tax a předsedu České lesnické společnosti Střední Čechy - poz. red.)

Podnikatel údajně soudci zajišťoval odvoz do práce, stravu i oblečení. Podle policistů spolu dvojice rozebírala, jak by se daly ovlivnit jednotlivé trestní věci a co by se za to dalo získat, informovala v úterý ČTK s odkazem na zdroj blízký vyšetřování.

Sovák údajně sliboval, že bude působit i na jiné soudce. Část případu má souvislost s největší českou stavební firmou Metrostav, mezi pěticí obviněných ale nikdo z této společnosti nefiguruje.

Soud tvrdě potrestal Metrostav: Tři roky se nesmí ucházet o veřejné zakázky

Krimi

„Letos v listopadu jsme z vlastní iniciativy podali trestní oznámení k pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství. Náš systém totiž zaznamenal ataky na společnost Metrostav, a to v souvislosti se snahou třetích osob ovlivňovat soudní jednání u Vrchního soudu v Praze,” sdělil právní zástupce Metrostavu, advokát Daniel Volák.

Dodal, že aktuální kauzu nemůže dále komentovat, protože má povinnost mlčenlivosti.

Policie tvrdí, že Sováka v bytě opakovaně navštívil muž, který ho údajně stejně jako Bíba požádal o ovlivnění odvolacího řízení v tzv. druhé větvi kauzy exhejtmana Davida Ratha. Středočeský krajský soud v ní potrestal ředitele Metrostavu i jeho obchodního náměstka a firmě nepravomocně na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách.

Obviněný vrchní soudce Sovák skončil v nemocnici a pak ve vazbě

Krimi

Muž prý Sovákovi tvrdil, že dokáže jakožto prostředník vyjednat se zástupcem Metrostavu podmínky dohody o ovlivnění odvolacího rozhodnutí. Soudci údajně nabídl nejprve deset milionů, později 150 milionů korun a Sovák si údajně „nechal nabídku slíbit”.

Policisté dále uvedli, že o možnosti ovlivnění tohoto řízení hovořil i obviněný Bíba. Jednomu ze svědků údajně řekl, že je na tom domluvený se Sovákem. Prohlásil prý, že soudce začne konat poté, co Bíbovým prostřednictvím obdrží pro sebe dva miliony a další milion pro předsedu vrchního soudu. Bíba také údajně dodal, že za následné ovlivnění řízení bude Sovák jeho prostřednictvím požadovat 50 až 100 milionů korun.

Soud poslal Ratha v druhé části korupční kauzy na osm let do vězení

Krimi

Policejní vyšetřování se týká také toho, zda Sovák ovlivnil za příslib úplatku i další kauzu - zprostil totiž obžaloby dalšího svého spoluobviněného, Arména Gagika Tonyana. Podle policie tak učinil na objednávku, kterou zprostředkoval Bíba. Kriminalisté zmínili, že soudce dostal od Tonyana obraz.

Sováka, Bíbu a Tonyana poslal soud v pondělí do vazby, a to zejména kvůli možnému ovlivňování svědků. Obvinění jsou ještě další dva lidé, podle informací médií Tonyanova partnerka a advokát Jiří Teryngel, který vinu popřel. Rovněž soudce tvrdí, že úplatky nebral.

Razie na vrchním soudu v Praze. Soudce obviněn z korupce

Krimi

Pětice čelí stíhání za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti. V případě odsouzení za tyto trestné činy hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám