Hlavní obsah

Soud poslal Ratha v druhé části korupční kauzy na osm let do vězení

Právo, mar, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze v pátek poslal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy, která se týká manipulace veřejných zakázek kraje a krajských nemocnic, na osm let do vězení. Exhejtman si od podzimu odpykává sedmiletý trest z první části kauzy, který se mu tím o rok prodloužil. Navíc má zaplatit 18 milionů korun. Rozsudky nejsou pravomocné.

Záznam: David Rath nastupuje do vězniceVideo: Novinky

 
Článek

„Trest považujeme za likvidační, určitě se proti němu odvoláme,“ řekl Právu advokát Davida Ratha Adam Černý.

Manželé Kottovi dostali osm let vězení a každý z nich peněžitý trest 20 milionů korun. Soud jim tak o dva roky zvýšil původně uložené šestileté tresty.

Tvrdé tresty soud uložil také společnostem, které se na machinaci s tendry a uplácení podílely. Nejhůř dopadl Metrostav, který má zaplatit 10 milionů korun a navíc se nesmí tři roky účastnit veřejných výběrových řízení.

Odposlechy byly zákonné

Soudkyně Iva Říhová hned v úvodu zdůvodnění rozsudku odmítla hlavní argument obhájců obžalovaných, který spočíval v tom, že považovali odposlechy pořízené policií za nezákonné. Poukázala na verdikt Nejvyššího soudu, který se jimi v minulosti zabýval a uznal je jako zákonné.

Problém podle soudkyně není ani v tom, že v první části korupční kauzy vrchní soud odposlechy ze spisu vyřadil. Prostorové odposlechy z kanceláře Kottové a jejího domu naopak označila za stěžejní důkaz. „Vina byla nepochybně prokázaná,“ zdůraznila Říhová, která uložené tresty považuje za adekvátní.

ObžalovanýPrvní část kauzyDruhá část kauzy
David Rath (bývalý hejtman)7 let vězení8 let vězení
Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)6 let vězení8 let vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)6 let vězení8 let vězení
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení6 let vězení
Martin Houdek (exšéf středočeské záchranky)tříletá podmínka
Pavel Pilát (generální ředitel stavební firmy Metrostav)tříletá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)zproštěntříletá podmínka
Jiří Anděl (obchodní náměstek)5 let vězení
Lucie Novanská (podnikatelka)5 let vězení6 let vězení

Státní zástupce Jiří Pražák byl spokojený s tím, že soud uznal vinu všech obžalovaných. Vynesené tresty jsou však nižší, než navrhoval. „Zvážím potom další postup ve věci,“ podotkl Pražák k možnosti, zda se odvolá.

Pražák rovněž ocenil, že soud vynesl tresty zákazu účasti ve výběrových řízeních u několika firem, včetně Metrostavu. [celá zpráva]

„Nevedu si statistiky o podobných věcech, ale o mnoha takových trestech jsem neslyšel,“ konstatoval Pražák. Zároveň věří, že by kauza mohla sloužit jako generální prevence před podobnou trestnou činností.

Soud tvrdě potrestal Metrostav: Tři roky se nesmí ucházet o veřejné zakázky

Krimi

Obžalovali devět firem

Kauza se týká celkem devíti lidí a firem, přičemž všichni vinu odmítají. Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků. Státní zástupce navrhl, aby mu za to soud o nejméně dva a půl roku prodloužil sedmiletý trest, který si odpykává kvůli korupci při výběrovém řízení na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Rath si podle spisu spolu s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou (dříve Pancovou) a jejím manželem Petrem Kottem domlouval úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun. Šlo o nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Podle detektivů chtěli získat přes 60 milionů korun. Obdrželi ale jen 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Kottovým navrhuje žalobce uložit souhrnné tresty 8,5 roku.

Ratha přestěhovali z věznice v Teplicích do Prahy

Krimi

Mezi obžalovanými figuruje také největší česká stavební společnost Metrostav a její generální ředitel Pavel Pilát. Vrcholný manažer firmy by si podle státního zástupce zasloužil pětiletý nepodmíněný trest. Soud mu uložil tříletou podmínku.

Společnost by pak podle jeho závěrečného návrhu měla zaplatit 25 milionů korun a měla by být deset let vyloučena z účasti na veřejných zakázkách. Metrostav považuje obžalobu za účelovou a návrh trestu za likvidační. Soud sice žalobci úplně nevyhověl, přesto dal soud firmě pokutu 10 milionů korun a tři roky se nesmí účastnit veřejných zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám