Hlavní obsah

Obviněný vrchní soudce Sovák skončil v nemocnici a pak ve vazbě

Právo, mar, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal v pondělí večer na návrh žalobce do vazby pražského vrchního soudce Zdeňka Sováka a další dva obviněné v korupční kauze týkající se údajného ovlivňování soudních řízení. Čtvrtou, trestně stíhanou ženu, naopak soudkyně Pavla Hájková propustila v pondělí na svobodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák přijíždí na jednání o vazbě

Článek

Jednání doprovázely komplikace, protože Sovákovi se udělalo u soudu špatně. Z budovy na Ovocném trhu v centru Prahy jej dokonce musela odvézt sanitka záchranné služby do nemocnice na ošetření. Zhruba po půldruhé hodině ale zdravotníci Sováka přivezli zpět k soudu.

„Jeho zdravotní stav asi úplně dobrý není, ale byl schopen výslechu a také ve věci vypovídal,“ řekla novinářům po skončení soudního jednání Hájková.

Sováka a dalšího obviněného tedy poslala za mříže vazební věznice kvůli obavě z ovlivňování svědků, zbývajícího vazebně stíhaného pak kvůli hrozbě útěku. Jde totiž o cizince, který má vazby na zahraničí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák byl předveden k soudu. Ten ho poslal do vazby.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Štěpánka se kauza týká korupčních trestných činů, nadržování, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci úřední osoby, kde je možné uložit až dvanáctileté vězení.

„K vyšetřování se blíže nebudu vyjadřovat, je na samotném počátku a je neveřejné,“ doplnil Štěpánek.

Do detailů se nechtěla pouštět ani soudkyně Hájková. „Je to složitá kauza, pro justici velmi citlivá kauza, takže bych to teď nerada komentovala," uvedla soudkyně Hájková. Na dotaz Práva následně doplnila, že v kauze jde i o ovlivňování případů. „Ano, to mohu potvrdit,“ konstatovala.

Celkem detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) stíhají pět lidí, na svobodě zůstává známý pražský advokát Jiří Teryngel, kterého podle jeho vlastního vyjádření pro Právo policie viní z nepřímého úplatkářství. Kriminalisté ho ani nezadrželi. S výjimkou něj a Sováka zatím není jasné, koho policie jmenovitě obvinila.

Zbylé obviněné policisté stíhají za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti, kde je možné uložit až dvanáctileté vězení.

Razie na vrchním soudu v Praze. Soudce obviněn z korupce

Krimi

Obvodní soud dostal od Vrchního státního zastupitelství v Praze návrhy na vazbu pro celkem čtyři obviněné a začal o nich jednat odpoledne. Zatímco tři z nich přivezli detektivové NCOZ do areálu soudu v centru Prahy v civilních autech, Sováka eskortovali v označeném policejním autě s klasickým barvami i uniformách jako mají v ulicích.

Úplatky odmítl

„Ne,“ odpověděl viditelně unavený, takřka sedmdesátiletý Sovák novinářům na dotaz, jestli bral úplatky. Kolem 18. hodiny pak dorazila do areálu soudu sanitka pražské záchranné služby, protože Sovák začal mít akutní zdravotní potíže.

K autu záchranářů ho policisté a zdravotníci přivezli na vozíku, při nástupu do vozu jej museli podpírat. Po zhruba patnácti až dvaceti minutách strávených uvnitř sanitky rozhodli pracovníci záchranky o Sovákově převozu do nemocnice na ošetření. Krátce po 20. hodině už byl ale za asistence záchranářů zpět na soudním jednání.

Označené bankovky

Skupina obviněných okolo soudce Sováka se podle Lidových novin (LN) zajímala o kauzy největší české stavební firmy Metrostav, která dostala zatím nepravomocně hned od dvou různých krajských soudů zákaz účastnit se veřejných zakázek. odvolací řízení v těchto případech má na starosti právě trestní úsek pražského vrchního soudu, kde Sovák pracoval.

„Očekával, že bude členem senátu, který bude případ Metrostavu řešit,“ řekl LN důvěryhodný zdroj seznámený s detaily kauzy.

Podle ČT policie využila při sledování skupiny i předstíraný převod. Předem označené bankovky na úplatky měly údajně skončit i u soudce Sováka. „Našly se u něj peníze. Měl je doma,“ dodal zdroj LN.

Policisté razii na skupinu kolem soudce Sováka rozjeli v sobotu brzy ráno. Prohledávali mimo jiné i některé kanceláře pražského vrchního soudu na Pankráci, kde jim při tom asistoval tamní předseda Luboš Dörfl. Detektivové byli i v Sovákově bytě na pražské Letné. Během víkendu pak zadržené a obviněné vyslýchali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám