Hlavní obsah

Obžalovaný soudce Elischer podal trestní oznámení na senát, který ho soudí

– Praha
Právo, Matěj Říha

Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer podal trestní oznámení na senát pražského městského soudu, který se zabývá jeho kauzou údajné korupce a ovlivňování drogových kauz. Tvrdí, že členové senátu mohli spáchat trestný čin, když ho v září poslali do vazby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní soudce Ivan Elischer a Nguyen Quoc Hung.

Článek

Elischer strávil ve vazbě 37 dní, než ho pustil na svobodu olomoucký vrchní soud. Je přesvědčený o tom, že umístění do vazby bylo nezákonné. Senát pražského městského soudu tak podle něj spáchal trestné činy zbavení osobní svobody i zneužití pravomoci.

Elischer argumentoval tím, že ve vazbě skončil kvůli telefonickému hovoru s advokátkou, kterou upozorňoval na možnost, že její klientka nemusí v kauze vypovídat. Podle Elischera však o ovlivňování svědků nešlo. Podle něj pro jeho vazbu nebyly splněny ani formální podmínky. Stěžoval si třeba na to, že senát neměl potřebný souhlas prezidenta republiky. „Celá vazba byla nezákonná,“ prohlásil Elischer.

Soud poslal znovu do vazby soudce Elischera, chtěl ovlivnit svědkyni

Krimi

Argumenty olomouckého vrchního soudu, který Elischera z vazby pustil, ještě v neděli neměli k dispozici právníci ani státní zástupce.

Elischer také podal námitku podjatosti proti soudnímu senátu i státnímu zástupci Vladimíru Pazourkovi. Ani v jednom případě ale neuspěl. „Necítím se být podjatý, a tudíž návrh na vyloučení zamítám,“ konstatoval Pazourek.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud se soudcem ElischeremVideo: Novinky

V projednávání kauzy pokračuje i trestní senát. „Nejsou nám známé skutečnosti, kvůli kterým bychom museli být vyloučeni z projednávání trestní věci,“ uvedla předsedkyně senátu Veronika Cukerová.

Mimo to se Elischer obrátil také na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, po které chce, aby zahájila kárné řízení se soudkyní, jež jeho kauzu vede. Předsedu pražského městského soudu Libora Vávru pak Elischer požádal, aby navrhl odvolání přísedících ze soudního senátu.

Policie nahrála, jak soudce Elischer získával informace o kauzách Vietnamců

Krimi

Podle obžaloby Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyen Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze prý naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho služeb. Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 950 tisíci korun.

Elischer jakoukoliv vinu odmítá. Za zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování mu hrozí až dvanáct let vězení a také propadnutí majetku. Do pravomocného skončení stíhání nesmí soudit a pobírá polovinu svého platu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám