Hlavní obsah

Neslyšící silák si odsedí 15,5 roku za přípravu vraždy své bytné, potvrdil Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Martina Van Fabiána (28) odsouzeného na 15,5 roku do vězení za přípravu vraždy své bytné. Muž ve stížnosti k soudu poukazoval na svůj handicap, podle něj justice dostatečně nezohlednila, že je neslyšící. ÚS ale námitku nepovažuje za důvodnou, Fabián si podle něj sám zvolil způsob komunikace v rámci trestního řízení.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Martin Van Fabián před Krajským soudem v Táboře

Článek

Fabián podle ÚS výslovně uvedl, že odezírá ze rtů a tlumočníka nepožaduje, protože neovládá znakovou řeč.

„Toto sdělení následně v souvislosti s dalšími procesními úkony několikrát zopakoval. Způsob komunikace v řízení si tedy stěžovatel zvolil sám," rozhodl ÚS. Ani ze spisu podle soudu nevyplývá, že by se obžalovaný neorientoval. O rozhodnutí informoval ÚS v pátek na svém webu.

Plánoval vraždu své známé kvůli majetku. Odvolací soud mu potvrdil 15,5 roku

Krimi

Fabiánova bytná, která byla v konečném stadiu alkoholismu, sice zemřela, zpětně se však nepodařilo prokázat, že ji Fabián zabil. Proto byl odsouzen jen za přípravu vraždy.

Dovolání neslyšícího muže loni odmítl Nejvyšší soud. Obhajoba se v dovolání domáhala změny právní kvalifikace na účast na sebevraždě nebo neposkytnutí pomoci, avšak neúspěšně.

Fabián byl znám rovněž z veřejných klání v silových disciplínách, jako tzv. strongman soutěžil v tahání těžkých břemen.

Martin Van Fabián obžalovaný z vraždy ženy (31. října 2018)Video: Pavel Orholz

Starší ženu, u které bydlel, podle verdiktu nejprve zmanipuloval tak, že na něj přepsala svůj šestipokojový byt na pražské Letné i chatu na předměstí Tábora. Potom vymýšlel, jak se jí zbavit. Podle svědků přemlouval nejméně jednoho kamaráda, aby ženu zlikvidoval za něj. Když neuspěl, rozhodl se jednat sám.

Policie obvinila muže z vraždy v Radotíně, kvůli chybě na státním zastupitelství ho musela propustit

Krimi

Za bytnou přijel Fabián 6. října 2015 na chatu do táborských Horek. Podle obžaloby měl v úmyslu podat jí alkohol s neznámou toxickou látkou a shodit ji ze srázu u mostu. K řece však už nedošli, protože žena, která předtím pila alkohol, po cestě zkolabovala. Fabián ji odtáhl do houští a zanechal na místě, kde zemřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám