Hlavní obsah

Vychovatele chtěli v koupelně zabít. Za přípravu vraždy půjdou tři chlapci do vězení

Právo, Novinky, Patrik Biskup, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice/Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze poslal ve středu na dva roky do vězení mladistvého, který spolu se dvěma kamarády z výchovného ústavu v Houstoni na Domažlicku podle obžaloby plánoval vraždu nočního vychovatele. Kumpáni dostali trest vězení na rok a pět měsíců. Muže chlapci vylákali do koupelny, kde ho chtěli zabít. Jejich plán ale naštěstí nevyšel.

Mladiství chlapci u vrchního souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Mladíky ve věku 16 a 17 let potrestal už v červnu Krajský soud v Plzni. Výsledek soudního řízení lze ze zákona o mladistvých zveřejnit až nyní, kdy rozsudek pražského vrchního soudu nabyl právní moci.

Mladíkům hrozil za přípravu vraždy maximálně pětiletý trest. Dva z nich půjdou za mříže na rok a pět měsíců, třetí, který celou akci zosnoval, si ve vězení pobude o sedm měsíců déle. Podle soudního verdiktu musejí navíc všichni tři po odpykání trestu povinně absolvovat odvykací léčbu drogové závislosti ve specializovaném psychiatrickém zařízení. Původně si měl organizátor odsedět 40 měsíců a dva kumpáni 34 měsíců.

„Soud shledal odvolání zčásti důvodná. Je třeba konstatovat, že některé dílčí skutkové závěry krajského soudu se opírají spíše o hypotetické úvahy než o hodnocení konkrétních důkazů,“ uvedl soudce vrchního soudu Vladimír Král. „Soud se zaobíral otázkou, jaký je podíl jednotlivých mladistvých (...) Nedošlo k dokonání ani k pokusu tohoto provinění,“ dodal Král.

O útěku začala trojice chovanců přemýšlet poté, co vyšlo najevo, že se vloupali do místního proviantního skladu. „Došlo jim, jaký z toho mohou mít průšvih. Tak se rozhodli, že utečou, aby neměli problémy,“ uvedl předseda senátu plzeňského soudu Jan Špeta. Podle něho se chtěli dostat co nejdál. Vymysleli proto, že by mohli ujet automobilem vychovatele, kterého ale bylo zapotřebí odstranit.

Cvičili na matraci

„Zrůdnou myšlenku začali rozvíjet a činit kroky k tomu, aby tento nápad uskutečnili,“ prohlásil Špeta. Podle něho plánovali nejzávažnější trestný čin z absurdní pohnutky – utéci co nejdál. „Překážku v podobě vychovatele se rozhodli odstranit,“ uvedl dále soudce.

Podle spisu si mladíci opatřili dva kuchyňské nože. Plán byl takový, že vylákají vychovatele do koupelny, kde jeden z nich měl předstírat, že je mu nevolno a zvrací. Měli to vymyšlené tak, že ve chvíli, kdy se vychovatel k mladíkovi sehne, další ho zezadu bodne do krku noži. Způsob útoku nacvičovali obžalovaní na matraci. „Když čepel projde matrací, projde i krkem,“ citoval soudce komentář jednoho z nich. Tělo pak chtěli naložit do kufru a cestou ho hodit do rybníka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněný mladík čeká na rozhodnutí o vazbě.

Plán ale nevyšel, podle soudu jen shodou okolností. „Vychovatel nezaujal takovou polohu, jakou obžalovaní předpokládali, aby ho mohli napadnout. Mladík, který měl muže bodnout, se lekl a neměl odvahu na něj zaútočit,“ pokračoval Špeta.

Mladíci přesto z ústavu utekli a policie je zadržela později v deset kilometrů vzdálené obci Rybník, kde se vloupali do chaty.

Útok ho zasáhl

Vychovatel u soudu přiznal, že mu celá věc výrazně zasáhla do života. „Chtěli mě zabít, to by otřáslo každým. Není to nic příjemného. A to jsem bývalý policista, který během služby zažil ledacos,“ řekl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Mladíci přicházejí k soudu

Obžalovaní mladíci se hájili tím, že se jednalo o legraci. „Šlo o to, pana P. jako neoblíbeného vychovatele jen postrašit,“ tvrdili shodně. Původně ale jeden z nich při výslechu na policii uvedl, že to mysleli vážně, a popsal i svoji úlohu.

Všichni tři hoši byli zařazeni do terapeutického programu pro drogově závislé. Tito delikventi jsou umístěni v objektu uprostřed lesů. Po dobu šesti měsíců tam absolvují výchovně-léčebný program, jehož cílem je kromě podpory abstinence také rozvoj základních pracovních návyků. Starají se tam třeba o hospodářská zvířata nebo pěstují ovoce a zeleninu.

„Jsou nadměrnými uživateli psychotropních látek. Drogy berou už od raného dětství,“ podotkl soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám