Hlavní obsah

Policie nenašla traviče, který na Klatovsku zabil vzácného luňáka červeného

Právo, pab
Klatovy

Policistům se nepodařilo zjistit, kdo otrávil na Klatovsku kriticky ohroženého luňáka červeného. Dravec byl nalezen uhynulý v dubnu u Kvasetic. Pitva prokázala, že měl v těle stopy jedu karbofuran, který byl podle vyjádření veterinářů příčinou smrti.

Foto: Česká společnost ornitologická

Ilustrační foto

Článek

„Nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby, proto byl případ odložen,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat. Toho se měl dopustit neznámý pachatel tím, že na místě veřejně přístupném nastražil návnadu obsahující jedovatou látku, kterou luňák pozřel a následkem otravy uhynul.

Na Klatovsku našli uhynulého luňáka červeného. Policie prověřuje, zda byl otráven

Krimi

Mrtvého ptáka našla náhodná kolemjdoucí na okraji lesní cesty. „Podle vyhlášky k zákonu na ochranu přírody a krajiny jde o kriticky ohrožený druh ptáka,“ uvedla mluvčí. Případ prověřovali policisté z oddělení hospodářské kriminality. Ti nezjistili, kdo a jakým způsobem nastražil ve volné přírodě návnadu s karbofuranem. Žádná další uhynulá zvířata v okolí nálezu mrtvého luňáka nalezena nebyla.

Luňák červený začal v ČR hnízdit po stoleté pauze v roce 1976 na jižní Moravě, nyní ho lze výjimečně spatřit téměř po celé ČR, v zemi ale teď žijí podle odhadů jen větší desítky párů. Dravec má délku až 70 centimetrů, rozpětí křídel přes 1,5 metru. Hodně vykrojený ocas je shora rezavě zbarvený. Hnízdí hlavně v lesích u vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám