Hlavní obsah

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 80 otrávených zvířat jedovatým karbofuranem zaznamenala za první pololetí Česká společnost ornitologická (ČSO). Loni jich bylo ve stejném období téměř o polovinu méně. Nejčastějšími oběťmi travičů jsou dravci, nevyhýbá se však také psům. Ministerstvo připravuje dlouhodobou strategii, která se bude otravami zabývat.

Foto: Česká společnost ornitologická

Případy jsou nahlášeny policii.

Článek

V květnu proběhl médii případ nalezeného orla mořského se dvěma mláďaty, které někdo otrávil karbofuranem. Poblíž hnízda ležela liška, která mohla sloužit jako návnada. Jeden z posledních případů otravy ČSO eviduje z konce května z Kolínska, kde byli nalezeni tři krkavci velcí. V okolí se povalovaly dvě mrtvé kočky. V květnu byl na Orlickoústecku nalezen otrávený pes. V červenci našli na Náchodsku fenku, která měla štěstí, že ji byl na veterině rychle podán protijed. O kus dál se válely dvě kuny.

Za prvních šest měsíců bylo ČSO nahlášeno 77 mrtvých zvířat, z toho bylo 51 ptáků. V roce 2018 ve stejném období to bylo 44 zvířat a 29 ptáků. V roce 2017 dokonce ještě o pět méně. Podle Kláry Hlubocké z ČSO, která se otravám věnuje, případů neustále přibývá.

Foto: Česká společnost ornitologická

Psi s uhynulým orlem.

„Nelegální trávení je bohužel podle našich záznamů stále velký a aktuální problém. Částečně je to způsobeno tím, že díky projektu Pannoneagle (mezinárodní projekt na ochranu orlů královských pomocí speciálně vycvičených psů, kteří vyhledávají návnady) máme mnohem víc času se této problematice věnovat a díky používání psů v terénu najdeme mnohem více obětí, než tomu bylo dříve,“ vysvětlila Hlubocká.

Otravy u rybníků

Jak dále podotkla, dalším problémem je nešetrné hospodaření, kvůli němuž ubývá drobné zvěře a zvyšuje se tlak na likvidaci jejich predátorů. „Tím se nájemci honiteb snaží zachránit zbytky populací drobné zvěře. Zaznamenali jsme i případy otrav poblíž rybníků, což ukazuje na problém s vydrami a majiteli rybníků nebo likvidaci škodné pomocí otrávených vajec, která chodí na slepice a kachny u chovatelů drobného zvířectva,“ vylíčila psovodka, která se specializuje na vyhledávání otrávených návnad.

Foto: Česká ornitologická společnost

Jedni z nalezených dravců z letošního května.

Podobně hovoří také mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Tomáš Růžička: „Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se s otravami setkává často. Úzce spolupracujeme i s ČSO. Případné nálezy otrávených zvířat hlásíme Policii ČR.“

Přes deset let zakázaný karbofuran se dříve používal v zemědělství. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí.

Podle Hlubocké se už v několika případech podařilo odhalit podezřelé, kterým pak ovšem bylo těžké trestnou činnost prokázat. Žádného traviče se zatím nepodařilo pravomocně odsoudit. Loni sice stanul 50letý muž před soudem kvůli trávení zvířat na Litoměřicku, ale soud jej podle TV Nova nakonec zprostil obžaloby a potrestal ho jen za držení jedu.

Lidé nemají mlčet

„Pevně věřím, že odsouzení je jen otázka času, v sousedních státech už se to podařilo. S traviči bojujeme pomocí osvěty, snažíme se problematiku trávení medializovat, chodíme na preventivní pátrání do terénu a spolupracujeme s úřady,“ podotkla Hlubocká.

Foto: Česká společnost ornitologická

Klára Hlubocká pátrá se svými psy po návnadách s karbofuranem.

Růžička hovoří dokonce o barbarských činech lidí, kteří návnady do přírody pokládají. „Otravám lze do budoucna zabránit i tak, že lidé, kteří o těchto travičích a jejich nelegální činnosti vědí, je nebudou krýt a mlčet. Karbofuran může být smrtelný i pro člověka,“ varoval Růžička.

Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) zaslala odpovědi na otázky redakce až v pondělí a otravy karbofuranem odsoudila. „Vynaložíme veškeré úsilí za účelem zjištění a potrestání každého, kdo nelegálních způsobů lovu, zvláště pak zavrženíhodného trávení zvěře a dalších živočichů, využívá,“ uvedla mluvčí jednoty Andrea Güttlerová.

Pakliže by byl pachatel členem jednoty, byl by podle mluvčí okamžitě vyloučen. „Vyzýváme proto myslivce, aby byli při výkonu práva myslivosti obezřetní. Aby při nálezu podezřelé návnady a usmrcených živočichů informovali policii, zvláště pak při nálezu zvláště chráněného druhu,“ konstatovala Güttlerová s tím, že ne všichni myslivci musejí být členy ČMMJ.

Ministerstvo životního prostředí chystá strategii, která by se měla v příštích deseti letech zabývat zabíjením a otravami volně žijících živočichů. Jejím cílem by mělo být vymýcení návnad v přírodě. Úřady si kladou za cíl sjednotit metodiku vyšetřování, kompetence i povinnosti. Chtějí zvýšit také efektivitu vycvičených psů, kteří dokáží návnady najít.

ČSO však netrápí jen karbofuran. V polovině srpna byl v Českém středohoří nalezen postřelený orel mořský. Pták měl v těle broky a několik dní se pohyboval v přírodě, aniž by byl schopný letu. Následně byl převezen na operaci, ale během noci uhynul. Podle ornitologů byli letos nalezeni již tři zastřelení ptáci.

Foto: Česká ornitologická společnost

Karbofuran je v ČR již mnoho let zakázaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám