Hlavní obsah

Muž z Litoměřicka podle obžaloby trávil zvířata karbofuranem. Doma měl desítky dávek

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakázaným jedem karbofuranem měl trávit zvířata žijící ve volné přírodě muž z Litoměřicka. Kriminalisté u něj při domovní prohlídce našli desítky gramů této chemické látky. Muž, který vinu odmítá, byl již obžalován, případem se bude zabývat litoměřický soud. Muži hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Jde o první případ, kdy se podařilo prokázat trávení zvířat tímto nebezpečným jedem,“ řekl novinářům litoměřický kriminalista Lukaš Dastlík. Spolu s kolegy na něm pracovali zhruba dva roky, přičemž podnět k šetření podal všímavý občan.

Nakonec policie obvinila z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti muže z obce u Úštěku. „Při domovní prohlídce jsme u něj zajistili jed karbofuran, který je v Česku zakázaný. Jedná se o vysoce toxický jed, který se dříve používal v rostlinoléčbě. Kromě toho, že ho používal v rámci své práce, jak nám tvrdí, aplikoval ho do požerových návnad, do vajíček nebo do ryb," řekl Dastlík.

Zemřela kuna a volavka

Divoce žijící zvířata po pozření jedu umírala podle policie v bolestech a křečích. Takto trýznivě uhynula například kuna lesní, straka obecná nebo volavka popelavá.

Policisté zabavili u muže doma 28,5 gramu karbofuranu v potravinových sklenicích. Takové množství by mohlo poškodit zdraví 407 osob, případně zapříčinit smrt 37 dospělých lidí. „Nejde o první případ, kdy jsme přijali oznámení o otravách psů či ptactva tímto nebezpečným jedem. Ve všech předchozích případech se nám ale nepodařilo pachatele odhalit,“ připomněl Dastlík.

Muž čelí obžalobě i z nedovoleného ozbrojování, protože u něj kriminalisté našli také neoprávněně drženou zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám