Hlavní obsah

Na Klatovsku našli uhynulého luňáka červeného. Policie prověřuje, zda byl otráven

Klatovy

Klatovští kriminalisté zahájili trestní řízení kvůli nálezu mrtvého, kriticky ohroženého luňáka červeného. Prověřují, zda nejde o týrání tohoto výjimečného zvířete. Například otravu jedovatým karbofuranem.

Foto: Česká společnost ornitologická

Ilustrační foto.

Článek

„V katastrálním území obce Kvasetice byl na okraji lesní cesty nalezen luňák červený. Ke zjištění příčiny jeho úhynu bude provedena pitva,“ klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Oznámení přijali policisté v Plánici.

Na Jihlavsku někdo otrávil ohroženého orla mořského i s jeho mláďaty

Krimi

„Podle vyhlášky k zákonu na ochranu přírody a krajiny jde o kriticky ohrožený druh ptáka,“ uvedla mluvčí. Případ převzali policisté z oddělení hospodářské kriminality.

Podle webu České společnosti ornitologické byl mrtvý luňák nalezen také v březnu v Sedlci u Mikulova na Břeclavsku. Byla u něj potvrzena otrava karbofuranem.

Luňák červený začal v ČR hnízdit po stoleté pauze v roce 1976 na jižní Moravě, nyní ho lze výjimečně spatřit téměř po celé ČR, v zemi ale teď žijí podle odhadů jen větší desítky párů. Dravec má délku až 70 centimetrů, rozpětí křídel přes 1,5 metru. Hodně vykrojený ocas je shora rezavě zbarvený. Hnízdí hlavně v lesích u vody.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám