Hlavní obsah

Muž hodil u soudu po svědkovi dlažební kostku. Dostal 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tomáš Přikryl (49) dostal za vržení téměř půlkilovou dlažební kostkou po svědkovi v soudní síni od Městského soudu v Praze ve čtvrtek dvanáctiletý trest vězení. Přikryl byl původně obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví, soud na návrh státní zástupkyně čin překvalifikoval na pokus o vraždu. Přikryl se na místě proti rozsudku odvolal.

Tomáš Přikryl s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

Soud měl o Přikrylově vině celkem jasno. „Obžalovaný hození kostky v podstatě ani nepopírá. Uváděl, že jednal pod vlivem schizofrenní ataky, a domnívá se, že není za své jednání odpovědný,“ uvedl předseda senátu Kamil Vacík a s odkazem na znalecký posudek dodal, že znalec Přikrylovu nepříčetnost vyloučil. Řekl, že Přikryl si dopředu čin promyslel, přinesl si onu kostku do jednací síně, v klidu ji vytáhl z kapsy a položil na stůl. Pak se zvedl a mrštil jí po svědkovi.

Poškozený periferně zaregistroval Přikrylův pohyb a přikrčil se, takže mu kostka způsobila „pouze“ krevní výron. Přikryl kostkou také rozbil obložení jednací síně, do kterého udělal díru 10 × 10 cm.

Přikryl hodil téměř půlkilovou žulovou kostkou v květnu 2021 v Praze v Justičním areálu Na Míčánkách po svědkovi v jiném svém případu, ve kterém je pro změnu obžalovaný z výtržnictví, nebezpečného ohrožování a dalších činů. Toho se měl dopustit při incidentu v obchodě Tesco s místní ochrankou. Právě po členovi ochranky, který zrovna k případu vypovídal, Přikryl podle verdiktu kostkou hodil.

Původně byl obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozilo pět až dvanáct let vězení. Po vyjádření soudního lékaře Jiřího Hladíka, že mohl Přikryl dlažební kostkou poškozenému klidně rozbít hlavu a zabít jej, navrhla státní zástupkyně soudu překvalifikování činu na pokus o vraždu, za což mu v tomto případě hrozilo 15 až 20 let vězení. Soud ale přistoupil k uložení trestu pod zákonnou trestní sazbu, kdy mimo jiné zohlednil fakt, že k fatálnímu následku nedošlo.

Za původní přečin výtržnictví mu přitom hrozí maximální trest mnohem nižší, než nakonec dostal za útok kostkou.

Foto: Novinky

Obžalovaný Tomáš Přikryl

Přikryl se nejprve hájil tím, že původně chtěl dlažební kostkou bouchnout soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 10 o stůl, prý „aby se probrala“. Přikryl totiž přinesl dlažební kostku na hlavní líčení v případě výtržnictví, ve kterém je rovněž obžalovaný, a soudkyně podle něj jednání vedla „naprosto šíleným způsobem“.

Pak prohlásil, že kostku vrhl poté, co „byl rozhořčen skutečnostmi uváděnými svědkem“. Nakonec z Přikryla vypadlo, že mu to vlastně „vnutily hlasy v hlavě“. „Hlasy v hlavě mi řekly: ‚Hoď to na tu stěnu, hoď to před sebe, hoď to do toho dřeva.‘ Těm hlasům nelze odolat,“ řekl na začátku roku u soudu Přikyl s tím, že se poškozený jenom „připletl do trajektorie“.

„Máme za to, že obhajoba obžalovaného byla vyvrácena,“ odmítl Přikrylovy teze Vacík. „Nemůžeme se ztotožnit s názorem obhajoby, že poškozený, jak se skrčil, tak strčil hlavu do trajektorie kostky, a je tak za své zranění odpovědný,“ podotkl soudce.

Podle soudních znalců Přikryl netrpí ani duševní chorobou.

Obžalovaný hodil v soudní síni po svědkovi dlažební kostku. Připletl se mi do trajektorie, tvrdí

Krimi

„V první řadě jsem rád, že se nikomu nic nestalo. Rozhodně jsem neměl zájem nikomu ublížit. Chtěl jsem udělat nějakej bordel ve stylu: Prober se! Nechtěl jsem ale nikoho zranit,“ uvedl Přikryl v závěrečné řeči, ve které zpochybňoval znalecké posudky i samotné znalce, kteří jsou podle něj podjatí. „Moje příčetnost nebo nepříčetnost nebyla řádně prokázána, je namístě mě zprostit,“ dodal. Mezi nejpodstatnější důkazní chyby Přikryl mimo jiné zmínil váhu dlažební kostky, která je podle obžaloby 445 gramů. Přikryl ale namítal, že prý kostka nebyla zvážena „certifikovaným měřicím zařízením“.

„Nekažte mi život, prosím,“ apeloval na soud v rámci svého posledního slova.

Vzhledem k tomu, že se Přikryl proti verdiktu odvolal, bude se jeho případem zabývat ještě pražský vrchní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám