Hlavní obsah

Mladík známému probodl játra a plíci a přepadl saunu. Dohodl se na osmi letech vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletý Tadeáš Řeřicha, obžalovaný z loupeže a pokusu o vraždu, uzavřel dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní a stráví příštích 8 let ve vězení. Dohodu ve čtvrtek schválil pražský městský soud a verdikt je tedy pravomocný.

Tadeáš Řeřicha přicházel k soudu v dobrém rozmaruVideo: Novinky

 
Článek

„Dohodu jsme schválili, neboť jsme ji považovali za správnou,“ uvedla předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová s tím, že trest není podle názoru soudu nepřiměřeně přísný.

Státní zástupkyně Markéta Pánková při návrhu trestu vzala v potaz Řeřichovo doznání, jakožto i jeho spolupráci při vyšetřování. Sotolářová také připomněla, že je ve věku blízkém věku mladistvého a projevil upřímnou lítost.

Řeřicha letos v březnu probodl v pražských Holešovicích svému o rok mladšímu kamarádovi játra, plíci a žlučovod. Útoku předcházela hádka, která přerostla ve rvačku.

Tu Řeřicha prohrál a vyběhl proto na chodbu, která fungovala zároveň jako kuchyň, a přinesl si kuchyňský nůž s více než dvaceticentimetrovou čepelí a vrátil se do bytu.

Tam se slovy: „Tak co uděláš teď?“ obořil na známého. Ten do Řeřichy strčil, až upadl na zem. Řeřicha okamžitě vstal a vrazil svému sokovi nůž do žeber.

„To, že měl v potyčce poškozený převahu bylo pro obžalovaného impulzem, aby odběhl pro nůž,“ podotkla Sotolářová a dodala, že ho to ovšem nijak neomlouvá.

Mladík přepadl saunu a pobodal vrstevníka. Na vině i trestu se chce dohodnout

Krimi

Aby toho nebylo málo, měsíc před pokusem o vraždu, přepadl Řeřicha saunu v obchodním centru na pražské Harfě.

Několikrát se zeptal recepční, jak takové saunové centrum funguje, sledoval proces uzávěrky, a když odešli poslední hosté, vytáhl na recepční z bundy pistoli a zařval: „Naval prachy!“ a snažil se přes pult dosáhnout na obálku s tržbou.

To se mu ale nepodařilo, jedna z recepčních ji popadla a utekla se schovat do zázemí. Řeřicha pak pistoli nabil a namířil na druhou recepční. Oběhl přitom pult a ukradl uzavíratelnou kapsu s více než dvanácti tisíci. Pak z místa činu utekl.

„Mě to moc mrzí. Jsem si vědom závažnosti svých činů. Z mé strany se to nebude opakovat,“ prohlásil na závěr Řeřicha.

„Dospěla jsem k názoru, že k nápravě pana obžalovaného by postačil trest pod hranicí zákonné trestní sazby,“ uvedla Pánková v závěrečné řeči s tím, že trest uložený v rámci trestní sazby, tedy deset až osmnáct let vězení, by byl pro Řeřichu příliš přísný.

S tím souhlasil Řeřichův obhájce, který podoktl, že uvedená dohoda o vině a trestu byla za dané situace a daných okolností nejlepším řešením.

Řeřicha musí také podle verdiktu zaplatit celkem téměř 4,5 milion korun jako náhradu škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám