Hlavní obsah

Mezi útoky brousil nože. Brutální vražda příbuzných na Prostějovsku otřásla i otrlými kriminalisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostelec na Hané

Jako šokující, mimořádně chladnokrevný a brutální označili kriminalisté vražedný útok 29letého muže na jeho otce, bratra a sestru minulý týden v pátek v Kostelci na Hané. Podle vyšetřovatelů příbuzné krátce po sobě ubodal desítkami ran bojovými vojenskými noži. Zbraně dokonce mezi jednotlivými vraždami brousil a mazal olejem. K činu se přiznal, po obvinění ho soud poslal do vazby.

Dům v Kostelci na Hané, v němž se odehrála rodinná tragédieVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Muž je obviněn z vraždy a soud ho poslal v pondělí do vazby, hrozí mu až 20 let vězení, i výjimečný trest.

Podrobnosti k případu sdělil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. Obviněný podle něj vraždil po předchozím pečlivém uvážení a vraždy spáchal zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Vyzbrojil se bojovými vojenskými noži s čepelemi o délce minimálně 20 centimetrů.

„I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou útoku a brutalitou použitého násilí. Ani já sám jsem se za celou svou kariéru s takto brutálním, promyšleným a agresivním útokem asi nesetkal. Především ne s takovou mírou lstivosti, zuřivosti a zběsilosti, se kterou pachatel na své nejbližší příbuzné útočil,“ řekl v pondělí novinářům Lisický.

Rodinná tragédie na Prostějovsku: Tři mrtví

Krimi

Nejednalo se podle něj o spontánní reakci v afektu. „Pachatel po předchozím uvážení naplánoval fakticky likvidaci členů své rodiny, promyslel si způsob provedení činu,“ doplnil kriminalista.

Muž si podle vyšetřovatelů nejprve den před útokem zmapoval pohyb členů rodiny. V pátek pak počkal, až otec (57) odejde do práce a nejmladší sestra (17) do školy. Když starší sestra (21) odešla venčit psa, zaútočil na svého bratra (23).

Foto: Policie ČR

Jeden z vražedných nástrojů

„Uchopil nůž do každé ruky a bez varování na něj zaútočil. Zasadil mu minimálně 40 bodných ran. Útok byl veden s obrovskou zuřivostí a zběsilostí, mířil hlavně na krk oběti,“ konstatoval Lisický.

Stejně tak vrah zaútočil i na sestru, když se vrátila zvenku. Jakmile ji ubodal, odtáhl její tělo do kuchyně a ukryl za kuchyňskou linku. „Pak vzal kýbl s vodou a vytřel obrovské množství krve, které se nacházelo v předsíni,“ podotkl kriminalista.

Mezi vraždami brousil nože, čepel mazal olejem 

Při čekání na členy rodiny, které se rozhodl zavraždit, si mladík podle kriminalistů brousil nože. „Dokonce jejich čepel mazal olejem, protože se někde na internetu dočetl, že má pomazána ještě lepší účinek,“ poznamenal kriminalista.

Mladík ušetřil pouze svou mladší sestru. „Když se kolem poledne vrátila ze školy, vzal jí mobil a pod pohrůžkou noži ji donutil, aby šla na toaletu, kde ji zamkl a čekal na otce. Když se otec vrátil z práce, hned na prahu na něj vrah zaútočil. Byl to opět likvidační útok vedený na krk a horní polovinu těla,“ uvedl šéf kriminálky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jednopatrový domek, v němž došlo v Kostelci na Hané k rodinné tragédii.

Otec se před běsnícím synem pokusil utéct, ten jej však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. „Jakmile byl popraven i třetí člen domácnosti, vrah za sebou zamkl, odešel do svého pokoje a čekal, co se bude dít dále,“ řekl Lisický.

Krátce poté si podle něj všiml těla ležícího před domem na ulici Přemyslovka čtrnáctiletý chlapec, který tudy procházel. Přivolal záchranku a policii a snažil se muži poskytnout první pomoc, byť v tom okamžiku již byla zbytečná.

Měl psychické problémy, řekla sousedka o útočníkovi z Prostějovska

Krimi

Kriminalisté, kteří na místo dorazili, vnikli do rodinného domu poté, co z něj slyšeli volání vrahovy sestry, uzamčené na záchodě, o pomoc. V domě našli další těla obětí. Pachatel při zatýkání nekladl odpor.

Podle kriminalistů muž dosud nebyl trestně stíhaný, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu.

Motivem byly problémy v rodině a konflikty. „Uvedl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali. Podle něj mu verbálně ubližovali. Konkretizovat to však nedokázal. Tvrdí, že šlo o sto a jednu maličkost, které se přidávaly jedna k druhé,“ konstatoval Lisický.

Muž přiznal ubodání tří příbuzných na Prostějovsku, soud ho poslal do vazby

Krimi

Přeživší sestra, která byla zhruba půldruhé hodiny zamčená na toaletě, je v péči odborníků. Tu se prý vrah rozhodl ušetřit, protože „se proti němu provinila nejméně“.

Obviněný bude podle Lisického podroben zkoumání duševního stavu. „Vždy je ve hře možná alternativa psychické nemoci. Na mne však obviněný jako duševně nemocný nepůsobí,“ doplnil šéf krajské kriminálky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám