Hlavní obsah

Kriminalita roste, pachatelé unikají

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je zase o něco méně bezpečně. Zločin nabývá na síle a zároveň klesá počet dopadených pachatelů. Podle statistiky policejního prezidia, kterou má Právo dispozici, evidují policisté za první pololetí 183 406 trestných činů, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o bezmála 20 tisíc zločinů více.

Článek

Objasnit se podařilo 38 procent případů, to je o více než procento méně než za loňský první půlrok.

Podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby není žádný důvod k panice. "Do kolonky trestných činů nově přibyla například jízda bez řidičského průkazu či řízení pod vlivem alkoholu. To jsou nezanedbatelné počty případů, které statistiku navýšily," vysvětlil Houba, který na prezidiu odpovídá za trestní řízení.

Objasněnost trestných činů
199741,9 %
199843,5 %
199945,3%
200044,3%
200146,5 %
200240,6%
200337,9%
200438,2%
200539,3%
200639,7 %

Z číselných údajů ale vyplývá, že se zvýšil také počet násilných trestných činů. Například vražd bylo v republice spácháno 119, což je o pětinu více než v porovnávaném období. "Ve většině případů se jedná o zabití v afektu. Tady jen těžko můžeme působit preventivně," vysvětlil Houba.

Auta se vykrádají stále více

Rostou počty vloupání a krádeží, které nejvíce obtěžují občany. Jen vykradených aut bylo letos přes 25 tisíc, což je o tři tisíce více než loni. Chytit se podařilo jen sedm procent pachatelů.

K celkovému poklesu objasněnosti trestných činů Houba uvedl, že pokud by tento trend měl pokračovat, musela by policie přijmout nějaká opatření. "V tuto chvíli nejsem schopen přesně říci, co je toho příčinou. Může to být v důsledku větší zatíženosti policistů," prohlásil policejní náměstek.

Odmítl však, že by pokles objasněnosti souvisel s hromadným odchodem policistů do civilu. "Je to hlavně o kvalitě práce," řekl.

Policisté se bojí

Ve statistice jednotlivých regionů jsou velké rozdíly. Zatímco na území severočeského regionu se objasněnost vyšplhala na 55 procent, pak například v Praze, kde se odehraje čtvrtina všech trestných činů spáchaných v ČR, je to pouhých 20 procent.

Na druhou stranu počet trestných činů v metropoli klesl o 827 na celkový počet 44 295 případů.

Rapidní pokles objasněnosti vykázala východočeská policejní správa, která spadla z 65 na 45 procent.

Právo oslovilo dlouholetého odborníka na policejní práci, který si přál z obav před vyhozením ze služby pro nedovolený kontakt s novináři zůstat v anonymitě. Podle jeho názoru ministr vnitra Ivan Langer (ODS) svými silovými výstupy zanesl strach mezi policejní funkcionáře a řada z nich ve snaze přežít ve své funkci opustila zásady policejní práce a začala politikařit.

"Jen tak je možné, že se na útvarech, které desetiletí byly špičkami v kriminalistické práci, přestalo dbát na práci a přednost dostávají výmluvy, proč to nejde," uvedl zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám