Hlavní obsah

Kauza Bečva: obhájce žádá výslech Babiše a Brabce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvolat dvojici členů bývalé vlády chce k Okresnímu soudu ve Vsetíně, který v týdnu otevřel případ rozsáhlé otravy ryb v řece Bečvě z 20. září 2020, obhájce obžalovaného Oldřicha Havelky Jiří Obluk.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Soud na hlavní líčení vyčlenil 39 jednacích dní, trvat má až do prosince 2023.

Článek

Právu Obluk potvrdil, že soudu již navrhl předvolat k výpovědi bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) i exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Ano, hodláme navrhnout k výslechu oba tyto členy bývalé vlády. Expremiér například bezprostředně po havárii z 20. září 2020 uvedl, že všichni vědí, že to byla Energoaqua. A dnes již bývalý ministr životního prostředí Brabec už na podzim 2020 řekl, že se smyčka utahuje kolem areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Odkud to věděli? V době, kdy ještě nebyly vyhodnoceny žádné rozbory, žádné výsledky jediného zkoumání. Proto chci slyšet, kde se takovou informaci dozvěděli,“ sdělil Právu obhájce Obluk.

Expremiér bezprostředně po havárii uvedl, že všichni vědí, že to byla Energoaqua. Odkud to věděl?
Jiří Obluk, obhájce

Soudkyně Ludmila Gerlová se návrhy obhajoby týkajícími se výslechu dalších svědků bude teprve zabývat. „My už jsme tento návrh dávali i kriminalistům vyšetřujícím havárii v Bečvě, ale byli jsme odmítnuti. Stejně tak jsme byli v minulosti odmítnuti s návrhem doplnit mezi důkazy zprávu vyšetřovací komise Parlamentu ČR či zprávu senátní komise týkající se Bečvy od senátorky Jitky Seitlové (KDU-ČSL),“ řekl Právu obhájce.

Je to mimo mé chápání, nesouhlasím s obžalobou, řekl soudu šéf firmy v kauze Bečva

Krimi

Podle svých slov hodlá soudu navrhnout k výslechu asi stovku svědků v této kauze, obžaloba pak, jak zaznělo u soudu, asi šedesát. V případu Bečvy už soudkyně vyčlenila až do konce roku na projednávání 39 jednacích dnů. Obžalovaný Oldřich Havelka coby ředitel společnosti Energoaqua a také obžalovaná společnost Energoaqua mají za sebou prvních pár dnů hlavních líčení.

Státní zástupce Jiří Sachr viní Havelku a firmu provozující čistírnu odpadních vod v rožnovském průmyslovém areálu bývalé Tesly z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Z rožnovského areálu Tesly odpadní vody odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění.

Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři. Havelka říká, že on i firma jsou nevinní.

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už dva roky, vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám