Hlavní obsah

Viník otravy řeky Bečvy se hledá už dva roky, vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování

Dva roky 20. září uplynuly od rozsáhlé ekologické havárie na řece Bečvě. Chemikálie z dosud neznámého zdroje otrávily 40 kilometrů řeky a usmrtily nejméně čtyřicet tun ryb, což představuje zhruba sto tisíc kusů ryb.

Foto: Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Článek

Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, případ se dostal k soudu, ale stále není u konce. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy v daném úseku. Život se do řeky vrací postupně, a to vysazováním nových ryb.

V kauze je obžalována společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod, které odcházejí kanálem ústícím ve Valašském Meziříčí do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Vylučují tak, že by byli původcem ekologické havárie.

Mám problém s vyšetřováním ohledně Bečvy, řekl šéf ČIŽP. Ve funkci končí

Domácí

Shodují se na tom i někteří rybáři a vědci, kteří kvůli tomu dělali i pokus se solankou. Pokus podle šéfa hustopečských rybářů Stanislava Pernického ukázal, že chlorid sodný, který je anorganickou látkou, stejně jako kyanid draselný, se ve vodě rozptýlil v celé šíři toku už po několika stech metrech. Podle něj tak únik jedu musel být podstatně blíže k místu nálezu prvních mrtvých ryb.

Foto: Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Vědci upozorňují na chyby ve vyšetřování.

„Dosavadní vyšetřovací verze je z hlediska fyzikálně-chemického a toxikologického absurdní. Na Bečvě zřejmě v době otravy podle vyšetřovacího spisu přestaly platit přírodní zákony. Vlastním pokusem jsme ukázali, že látky z rožnovského kanálu jsou plně rozmíchány v celém profilu Bečvy již pod prvním jezem po 820 metrů od ústí rožnovského kanálu do Bečvy. Mrtvé ryby by se musely objevit již zde, a nikoliv až po dalších skoro třech kilometrech,“ uvedl přírodovědec Jakub Hruška.

Případ je třeba došetřit

I proto Okresní soud ve Vsetíně vrátil kauzu k došetření, neboť podle předsedy soudu Pavla Kotradyho ve vyšetřování spatřuje nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Olomoucký krajský soud by tak měl v následujícím období rozhodnout o stížnosti státního zástupce Jiřího Sachra, jenž nesouhlasil s vrácením kauzy k došetření.

V den, kdy se havárie projevila, zasahující neodebrali u klíčových výpustí žádné vzorky a neměli přehled o výpustích do Bečvy. Podle soudu jsou nedostatečné dva znalecké posudky od Jiřího Klicpery a Jihočeské univerzity, které neřeší, zda mohl jedovatý odpad z rožnovského továrního areálu uniknout v takové koncentraci a množství, aby otrava byla masivní.

Foto: Před dvěma lety v Bečvě uhynulo přes čtyřicet tun ryb.

Uplynuly dva roky…

Otrava Bečvy se stala podle ČTK také předmětem politických sporů, už koncem září 2020 požadovali tehdy opoziční občanští demokraté, Piráti a lidovci zařadit únik škodlivin do řeky jako zvláštní bod na program schůze Sněmovny, poslanci vládních ANO a ČSSD to ale odmítli. Kvůli případu byla zřízena sněmovní vyšetřovací komise.

Loni v září zveřejnila zprávu, v níž zkritizovala postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Tehdejší ministr Richard Brabec (ANO) i inspekce označili zprávu komise za zpolitizovanou.

Potřeba úpravy zákonů

Podle vědců, kteří se havárií od prvopočátku zabývají a snaží se odhalovat chyby ve vyšetřování, tuto rozsáhlou otravu příliš neřeší ani současná vláda. „Ani úpravu zákonů, které by měly zamezit tomu, aby se zpackané vyšetřování nemohlo opakovat. K tomu je potřeba novelizovat vodní zákon, zákon o předcházení ekologické újmě a zřetelněji vymezit pravidla krizového řízení,“ zmínil chemik a toxikolog Ivan Holoubek.

Bečvu hlídá nová stanice. Jen na rok

Domácí

Havárie na řece Bečvě podle vědců také ukázala na nedostatky v identifikaci zdrojů znečištění řek, kde chybí údaje využitelné v případě havárií i využitelné pro zodpovědný management povodí. „Uplynulé dva roky byly obdobím velké frustrace, která bohužel stále trvá. Proto doufám, že Okresní soud ve Vsetíně vrátí kauzu k došetření policii, a ta začne zkoumat i další možné varianty otravy,“ dodal toxikolog Blahoslav Maršálek.

„Chápu, že v současné době, ve které se nacházíme, a to předsednictví EU, Ukrajina, hyperinflace, růst cen energií, pohonných hmot a další se může Bečva jevit jako druhořadá záležitost, ale naše skupina, která na řešení případu Bečva spolupracuje, své úsilí na jeho objasnění nevzdá,“ dodal rybář Pernický, jenž byl jedním z prvních, co na havárii 20. září 2020 upozornil a zasahoval přímo na místě neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám