Hlavní obsah

Jste z Ukrajiny? zeptal se řidič žen. Pak je zbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděly a klábosily na chodníku, když u nich zastavilo auto a jeho řidič se zeptal, jestli jsou z Ukrajiny. Když 34letá Lilia a její o deset let starší kamarádka Tetiana souhlasně pokývaly hlavou, kousek poodjel a k oběma ženám se vzápětí vrátil. Pak na cizinky, které u sebe měly děti ve věku jedenácti a dvou let, brutálně zaútočil. Mladší z žen skončila v nemocnici s rozbitým obličejem.

Foto: Archiv Lilia K.

Mladší z napadených Ukrajinek skončila v nemocnici s rozbitým obličejem.

Článek

Incident, který se odehrál v neděli 13. srpna během poutě v Plasích na severním Plzeňsku, vyšetřuje policie.

„Šly jsme s dětmi na kolotoče. Pak jsme si sedly s Lily na obrubník a povídaly si. Zastavila u nás starší Škoda Octavia s přívěsným vozíkem a pán za volantem se ptal, jestli jsme z Ukrajiny. Pak poodjel pár metrů, nechal nastartované auto a vrátil se k nám,“ popisovala starší z Ukrajinek situaci, která předcházela samotnému napadení. Podle jejích slov jim muž začal nejprve sprostě nadávat a pak je napadl.

„Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ líčila Tetiana další sled událostí.

Sama využila chvíle, kdy útočník obrátil pozornost na její kamarádku. Rychle běžela k jeho autu a vyndala mu klíček ze zapalování, aby nemohl odjet.

Neziskovka: Nahlášené útoky na Ukrajince jsou jen špičkou ledovce

Domácí

„Chtěla jsem zavolat policii, když zezadu ke mně přistoupili nějací další dva muži, kteří mě praštili do zad, a já upustila klíček na zem. Sebral ho pak ten první útočník, nasedl do auta a z místa ujel. To už k nám mířili dvě mladé holky s klukem a volali policii se záchrankou, protože Lily ležela bezvládně na zemi a tekla jí krev z obličeje,“ pokračovala Tetiana.

Ta útok odnesla naštěstí jen podlitinami. Policejní hlídce pak na místě předala fotografii vozidla včetně poznávací značky a zároveň jim útočníka podrobně popsala.

Druhá z napadených Ukrajinek si toho moc nepamatuje. „Vybavuji si tři rány pěstí a pak mám okno. Probrala jsem se až v nemocnici,“ uvedla. Podle lékařské zprávy utrpěla otevřenou zlomeninu čelisti a dále zlomeninu lícní kosti a nosních kůstek.

Z místa ji podle krajské záchranářky Andrey Divišové převážela s poruchou vědomí záchranka na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice.

Policejní mluvčí Eva Červenková Novinkám řekla, že její kolegové prověřují všechny okolnosti případu. Zda již vypátrali podezřelého, ale komentovat nechtěla.

Nic jsme nevyprovokovaly

Samy napadené Ukrajinky, které s dětmi utekly do Česka pár týdnů po začátku ruské agrese, si motiv útok nedokážou vysvětlit.

„S nikým nemáme žádný spor, nikoho jsme k ničemu nevyprovokovaly,“ shodly se. Tak trochu to ale podle svých slov dávají do souvislosti s nešťastným případem z předminulého týdne, kdy měl mladý Ukrajinec v Plzni brutálně znásilnit a pokusit se zabít 15letou dívku.

„Ten čin vyvolal obrovské pozdvižení a v lidech zesílila nenávist vůči Ukrajincům. Byly jsme zavřeny na ubytovně a bály se chodit ven,“ uzavřela Tetiana.

Starostka Plas Eva Kantor Pořádková Novinkám sdělila, že ji policie o případu informovala pouze rámcově. „Podrobnosti neznám,“ uvedla. V této souvislosti ale upozornila na to, že Plasy patří mezi lokality s nejvyšším počtem ukrajinských uprchlíků. „Jen na zdejší ubytovně jsou jich dvě stovky. Žádný vážnější konflikt jsme tady ale zatím neměli,“ dodala starostka.

Smrt Roma u Brněnské přehrady: Ukrajinec je z vazby venku, soudce zpochybnil, že šlo o vraždu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám