Hlavní obsah

Gazdík o schůzkách s Redlem: O jeho kontaktech s Krejčířem jsem věděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík Právu sdělil, že se s obviněným Michalem Redlem stýkal, i když se dozvěděl, že měl vazby na Radovana Krejčíře. Podle svých slov mu uvěřil, že normálně podniká.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Článek

Jak se znáte s Michalem Redlem a jeho otcem Petrem?

Petr Redl kdysi transparentně podporoval STAN, např. před volbami na zlínský magistrát. Chtěl podpořit opozici. S jeho synem jsem se seznámil později, občas jsme se viděli na společenské a přátelské úrovni.

Věděl jste o tom, že má Redl vazby na Krejčíře?

Dozvěděl jsem se to, když vznikl problém Stanislava Polčáka v roce 2017 (kdy poprvé vyšlo ve známost, že europoslanec Polčák se s Redlem stýká – pozn. red.). On se mi pak snažil některé věci vysvětlit. Vidím to tak, že když v 21 letech člověk udělá blbost, nemusí být zavrženíhodný navždy. O to víc mě zklamalo, co jsem se o něm dozvěděl tento týden.

Ujistil mě, že teď normálně podniká.

Soudu Redl unikl jen díky lékařům, kteří mu vystavili potvrzení o vážné duševní nemoci. Nepřišlo vám to zvláštní, když jste s ním normálně komunikoval?

Nemohu soudit jeho duševní stav v době, kdy to potvrzení získal. Když jsem ho poznal já, tak mi nepříčetný nepřipadal.

Z kauz stamilionových podvodů Redla vysekala nesvéprávnost. Teď je to jinak, říká policie

Krimi

Proč jste s ním neskončil?

Protože mě ujistil, že teď normálně podniká. Proto jsem mu zvedl šifrovaný telefon, proto jsem s ním mluvil, pokud jsme se potkali, nebo s ním řešil pracovní věci. Po zkušenosti Stanislava Polčáka jsem s ním neřešil politické nebo personální záležitosti. Telefonem jsem s ním mluvil jen několikrát do roka.

Podle policie jste s Michalem Redlem komunikoval pomocí mobilního telefonu s kryptografickou ochranou. Proč?

Na tento telefon se mi poprvé ozval on, jiné číslo na něj nemám.

O čem jste jednali na schůzkách, které jste si dojednali?

Pokud si vzpomenu na pracovní schůzku, pak např. pronájem prostor pro krajskou pedagogicko-psychologickou poradnu v budově, kterou spoluvlastní. Nakonec to dopadlo jinak. Nebo mě hejtman Čunek pověřil vyjednáváním o výstavbě nové budovy 1.1 v areálu Svitu ve Zlíně, kde on zastupoval část majitelů, se kterými jsem měl výstavbu domluvit. Jiří Čunek vám to určitě potvrdí.

Podle policie jste mluvili o mediálním obrazu STAN? Proč?

Protože mi řekl svůj názor, že by se mediální obraz STAN měl zlepšit. Nic víc. Nebyl mým mediálním poradcem, čili jsem z toho nic nevyvozoval ani to nepřenášel někam dál.

Gazdík s obviněným Redlem komunikoval zcela běžně. A byli i na dovolené, tvrdí policisté

Domácí

Mluvíte jen o společenské známosti s Redlem, ale policie mluví o společné dovolené v Alpách. Jak je to možné?

Nebyla to dovolená, ale prodloužený víkend na lyžích na pozvání Stanislava Polčáka, se kterým jezdívám na lyže takřka každoročně a kde jsem se potkával s řadou přátel kolegy Polčáka. Byl jsem tam s rodinou. Objevil se tam pan Redl, ale v té době jsme se znali jen minimálně.

Policie přivezla na jednání o vazbě Michala RedlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jaké byly vaše vztahy s Petrem Hlubučkem?

Pouze pracovní, oba jsme byli členy předsednictva STAN. Zdaleka ne vždy jsme spolu souhlasili.

Uznávám, že ve světle událostí tohoto týdne věci vypadají jinak, než jak se mi jevily dřív.

Měli jste podezření, že se o něj zajímá policie, nebo to bylo překvapení?

Neměli jsme podezření. Slyšeli jsme různé fámy. Několikrát jsme se Petra Hlubučka ptali, zda na nich něco je, po­každé nás ujistil, že je to nesmysl. Kromě fám jsme neměli ani indicie, natož důkazy.

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Krimi

Co je pravdy na informacích, že když se začala objevovat podezření kolem Hlubučka, tak jste byl proti tomu ho odříznout od STAN?

Je to naprostý nesmysl.

Požadují od vás koaliční partneři vysvětlení a jaké z celé kauzy vyvodíte politické kroky?

S koaličními partnery o tom mluvíme. Nic nezákonného jsem neudělal. Uznávám, že ve světle událostí tohoto týdne věci vypadají jinak, než jak se mi jevily dřív.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Reklama

Související články

Kovářová: Beru to od Hlubučka jako zradu

Místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová považuje kauzu kolem Petra Hlubučka (STAN) za velké zklamání. Náměstek pražského primátora rezignoval poté, co...

Výběr článků

Načítám