Hlavní obsah

Pospíšil Čižinskému: Lžeš o mém sesazení, podávám žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kauza údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) vyústila i ve spor europoslance a zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09) s lídrem uskupení Praha sobě Janem Čižinským. Pospíšil v sobotu oznámil, že podává na Čižinského žalobu za to, že ho na sociálních sítích dal do souvislosti s prosazením jednoho z obviněných Mateje Augustína do představenstva dopravního podniku, což mělo vést k jeho sesazení z funkce šéfa zastupitelského klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Článek

Policie tvrdí, že skupina kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jednou z těchto osob měl být i Augustín. Podle médií se gang snažil získat podíl například ze zakázky na přestavbu okolí metra Nádraží Holešovice.

Čižinský na Facebooku uvedl, že Pospíšila z čela šéfa zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN) nechali sesadit jeho spolustraníci z TOP 09, a to kvůli svému nesouhlasu s obsazením místa v představenstvu DPP právě Augustínem.

„Mám za úkol, ať jste happy.“ Policejní mikrofony nahrály čachry kolem dopravního podniku

Krimi

„Teď je jasné, proč obviněný Augustín byl v představenstvu DPP na místě patřícím TOP 09. Taky už chápu, proč se členové klubu TOP 09 zbavili svého předsedy Jiřího Pospíšila - nechtěli mít s tímhle, s těmito lidmi, s panem Jiřím Fremrem nic společného,“ napsal Čižinský na Facebooku v narážce na Pospíšilova poradce v oblastech podpory podnikání, dopravy a energetiky Jiřího Fremra.

Ten je coby epizodní postava rovněž zmíněn v policejním usnesení. „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást,“ měl na jednom večírku Fremrovi parafrázovat píseň „Colorado” od skupiny Kabát podnikatel Michal Redl, další ústřední postava kauzy a jeden z obviněných.

„Za odplatu teď nemohou kandidovat a Jiří Pospíšil odvedl TOP 09 a paní (Hanu) Marvanovou do SPOLU. Jak je ale vidět, většina zastupitelů TOP 09 hlasovala v klubu proti lidem napojeným na pana Fremra. Mají můj respekt!“ tvrdí ve svém příspěvku Čižinský.

Pospíšil: Není to pravda, sesadil mě Hlubuček

Šéf pražské organizace TOP 09 Pospíšil se proti Čižinského slovům ve vláknu pod příspěvkem důrazně ohradil a vzkázal mu, že na něj podává žalobu. „Vsázíš na to, že sociální sítě nerozliší pravdu a umožní ti tady takto lhát. I proto jsem se rozhodl obrátit se na civilní soud a podat na tebe žalobu. Jedině tak bude věc jednoznačně objasněna a jedině tak je možné tvým lžím zabránit,“ napsal.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Novinkám pak řekl, že byl odvolán lidmi kolem Hlubučka, který je jedním z hlavních aktérů obviněných v současné kauze. „Tvrdit, že jsem nějaký spojenec Petra Hlubučka nebo něco takového, je naprostá nepravda. Obrátím se na advokáty, zpracujeme to,“ řekl Novinkám Pospíšil s tím, že nechce peníze, ale omluvu a aby vyšla najevo fakta.

„Ať žalobu klidně podá. Každý ví, že pan Fremr je pravou rukou pana Pospíšila. A nahrávky s panem Fremrem teď vlastně vysvětlují, proč byl pan Augustín v představenstvu navržen za TOP 09,” trvá na svém Čižinský ve vyjádření pro Novinky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Čižinský na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

„Pana Augustína přivedl Hlubuček, já ho viděl na klubu jednou v životě,“ řekl Pospíšil a připomněl, že do představenstva byl zvolen i hlasem náměstka za Prahu sobě Adama Scheinherra, který byl při poměru 8:7 rozhodující. Sám Scheinherr přitom říká, že kvůli podezření z nekalého jednání na DPP podal před dvěma lety trestní oznámení.

Dusno na pražském magistrátu: Věděl jsem, že se děje něco nekalého, připustil Scheinherr

Domácí

„Celou dobu jsem podporoval Hanu Marvanovou, která upozorňovala na různá pochybení kolem DPP,“ brání se Pospíšil.

Pospíšil byl odvolán z pozice šéfa zastupitelů klubu Spojené síly pro Prahu na začátku května 2021. Tehdy to odůvodnil stranickým bojem kolegů.

V letošních komunálních volbách kandiduje TOP 09 po boku ODS a KDU-ČSL v koalici SPOLU.

Čižinský následně na plánovanou žalobu proti své osobě zareagoval ještě na Facebooku, kde zopakoval své tvrzení, že kauza okolo Hlubučka není problémem pouze hnutí STAN. „Ať na mě pan Pospíšil žalobu podá. U soudu totiž bude muset vysvětlit detaily svého vztahu s panem Fremrem a bude se řešit napojení pana Fremra na pražské podsvětí. Aspoň Pražané uvidí, kam až celá kauza sahá,” napsal Čižinský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám