Hlavní obsah

„Toliko projev zdráhání se.“ Jak rozhodoval senát naslouchající zvrhlému otčímovi? Za znásilnění zmírnil podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vlnu pobouření vyvolalo lednové rozhodnutí odvolacího senátu brněnského krajského soudu, který změnil původně uložený trest tří let vězení na podmínku muži, jenž opakovaně znásilňoval nevlastní dceru. Novinky proto zajímalo, jestli je mírný přístup k pachatelům zmíněného senátu pravidlem, nebo výjimkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí o zmírnění trestu pro lesního dělníka z tříletého vězení na podmínku odvolací senát vedený soudcem Miroslavem Novákem odůvodnil tím, že dívka si začala první, a navíc na ni mnohanásobné znásilňování prý snad nebude mít zásadní negativní dopad. Dívka ale skončila na psychiatrii a pokusila se o sebevraždu.

Jak Novinky zjistily dotazem na Krajském soudu v Brně, v roce 2023 tento senát rozhodoval pouze jeden případ znásilnění. A i v něm měli soudci pochopení pro útočníka a zmírnili mu trest. Obětí byla infantilní žena, kterou zatáhl do křoví u železniční trati v Brně invalidní důchodce. Ten dostal u brněnského městského soudu 32 měsíců s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Muž se proti trestu odvolal, a stejně jako otčím byl úspěšný. Dosáhl totiž snížení trestu na dva roky s taktéž dvouletým podmíněným odkladem. Muži přitom hrozilo až deset let vězení.

Ministerstvo spravedlnosti zkoumá posudky z kauzy roky znásilňované dívky

Domácí

Zvrhlík podle verdiktu zneužil zjevné infantilnosti a naivity poškozené, ze které nejprve vylákal svačinu a deset korun, načež ji zavedl k železniční trati, kde pak dal vystrašené ženě na výběr – buď aby mu ukázala nohu, nebo s ním měla sex. Žena zvolila první variantu a sundala si botu i ponožku. To ale muži nestačilo a chtěl po ženě přes její nesouhlas různé sexuální praktiky, až se nakonec spokojil s tím, že stáhl kalhoty, dal jí ruku na své přirození a takto pokračoval až do vyvrcholení.

Nemusel vnímat chování poškozené jako odpor, ale toliko za projev zdráhání se
z odvolání obžalovaného

Muž v odvolání tvrdil, že je fyzicky handicapovaný, má snížený intelekt a neumí navazovat partnerské vztahy. „Není možné vyvrátit jeho obhajobu, že nemusel vnímat chování poškozené v kritických okamžicích jako odpor či nesouhlas, ale mohl je považovat toliko za jakýsi projev zdráhání se,“ napsal do odvolání jeho advokát.

Žena naopak popsala, jak se u ní po činu prohloubily obavy z mužů a bojí se navštěvovat místa, která s obžalovaným prošla.

A odvolací soud byl podobně jako u případu otčíma shovívavý. „Jednání obžalovaného nezpůsobilo u poškozené trvalé následky. Obžalovaný je invalidním důchodcem omezeným ve svéprávnosti a dosud nebyl soudně trestán a nebyl projednáván ani pro přestupek. Je zřejmé, že lze dosáhnout výchovného účelu trestu uložením trestu odnětí svobody na samé spodní hranici zákonné trestní sazby s podmíněným odkladem na přiměřenou kratší zkušební dobu,“ rozhodli soudci.

Oběť promluvila, proto jsme zveřejnili verdikt, uvedl brněnský soud

Krimi

Kopáči dostali devět let

Verdikt poměrně výrazně kontrastuje s jiným rozhodnutím taktéž brněnského krajského soudu v jiné kauze znásilnění handicapované ženy, shodou okolností také nepříliš bystrými pachateli.

Senát soudce Aleše Novotného loni neváhal na devět let do vězení poslat dva kopáče, kteří znásilnili retardovanou v poli s kukuřicí. Oba muži byli již dříve mnohokrát trestáni a žena měla po činu podle znaleckého posudku vážné psychické problémy, mimo jiné se také nemohla k místu činu ani přiblížit.

Verdikt pak potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Kopáči, kteří podle obžaloby znásilnili retardovanou ženu, dostali po devíti letech vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám