Hlavní obsah

Italsko-český spor o děti musí řešit až Ústavní soud v Římě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhý ústavní soud země Evropské unie bude posuzovat případ ženy z Česka, která se roky soudí se svým bývalým italským manželem o dvě děti.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Nejprve český Ústavní soud před dvěma lety rozhodl, že se děti musí vrátit do Itálie za svým otcem, před několika dny pak italský trestní soud postoupil ženin případ, v němž čelí obžalobě z mezinárodního únosu, Ústavnímu soudu v Římě s tím, zda nejsou porušena její základní práva.

Celý případ se táhne už přes čtyři roky od chvíle, kdy žena po rozpadu manželství vzala dvě děti a odjela do Česka. Otec se domáhal jejich návratu a u českých soudů uspěl. Podle verdiktu brněnského krajského soudu z roku 2021 se měly děti i s matkou vrátit do Itálie za splnění několika podmínek, podle nichž měl otec složit matce částku patnáct tisíc eur na zajištění bydlení a nákladů na výživu, měl stáhnout obvinění z únosu a nepokračovat ve snaze získat děti do své péče.

Matka se snažila návratu do Itálie bránit ještě u Ústavního soudu stížností, v níž tvrdila, že děti mají obvyklé bydliště v tuzemsku, otec prý o děti nepečoval, a navíc dodala, že ze strany tehdejšího manžela musela i s dětmi snášet špatné zacházení. „V České republice si zvykly, od září 2019 zde chodí do školy, mají zde kamarády a milující rodinu, líbí se jim tu a cokoliv italského kategoricky odmítají,“ napsala do stížnosti.

Před očima dětí škrtil ženu a mlátil jí hlavou o schod, ale soud byl shovívavý

Krimi

Jenže Ústavní soud ženu nevyslyšel a v rozhodnutí z května 2021 upozornil, že děti se v Itálii narodily, tři roky tam chodily do školky, docházely na množství kroužků, měly množství kamarádů a také tam nastoupily a chodily do první třídy. Pro špatné zacházení ze strany otce navíc podle soudů nebyly žádné relevantní důkazy.

Trestní soudce řízení přerušil

Nakonec věc dospěla tak daleko, že soud nakonec v září 2021 děti předal otci s tím, že je v jejich nejlepším zájmu, aby se po návratu do Itálie zlepšily v italštině a mohly tam nastoupit do školy. Otec sice poté stáhl trestní oznámení na matku pro mezinárodní únos, ale proces přesto pokračoval dál.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o nezletilé děti, trestní řízení trvalo podle italských zákonů dál. Bohužel to jsou věci, které české soudy třeba ani nevědí,“ vysvětlil Právu pokračující stíhání advokát Alessandro Di Paola, který se svým kolegou Gabrielem Frascou zastupuje matku v Itálii.

Případ projednával trestní soud v městě Cuneo. Soudce po výslechu svědků a provedení důkazů řízení přerušil a rozhodl se spor předložit Ústavnímu soudu v Římě s tím, zda postupem italských úřadů nebyla porušena matčina základní práva.

„Na rozdíl od České republiky, kde je možnost obrátit se na Ústavní soud daleko širší, se v Itálii jedná o mimořádný postup,“ zdůraznil advokát Di Paola.

„Jde o to, zda část italského trestního zákoníku v části týkající se mezinárodního únosu dítěte není v kolizi s ústavně zakotveným principem rovnosti. Trestní stíhání se v takovém případě totiž stanovuje z moci úřední, nikoli na základě žaloby v podobě trestního oznámení,“ popsal Di Paola.

„Rozhodnutí Ústavního soudu se dá očekávat v horizontu roku. Naše klientka od začátku stíhání prohlašuje svou nevinu. Samotný spor o děti trvá, zatím je to tak, že není definitivní rozhodnutí a děti chodí k matce několikrát týdně,“ dodal advokát.

Otěhotněla při záletu, milenec peníze nevysoudil

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám