Hlavní obsah

Před očima dětí škrtil ženu a mlátil jí hlavou o schod, ale soud byl shovívavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Sníženým trestem pod hranicí zákonné sazby ohodnotil brutální týrání manželky Okresní soud ve Znojmě. Možnosti vyhrazené pro mimořádné případy, například kdy jinak bezúhonnému člověku ujedou nervy, se v tomto případě dostalo propuštěnému vrahovi, který si navíc už odpykává trest za to, že opilý se dvěma dětmi v autě ujížděl před strážníky. Odvolací soud ale původní rozsudek zpřísnil.

Foto: Panorama, Mapy.cz

Okresní soud ve Znojmě

Článek

Ve vězení strávil čtyřiapadesátiletý muž ze Znojemska mimo jiné už čtrnáct let za vraždu. Po podmíněném propuštění ale latinu nesekal a páchal různorodou trestnou činnost. Od roku 2018 až do poloviny roku 2021 týral svou manželku, přičemž tomu musely přihlížet i jejich děti.

Týrání vyvrcholilo brutálním napadením. Muž nejprve svou ženu škrtil tak dlouho, dokud se nezačala dusit. Poté ji odtáhl ke schodku, o nějž třikrát udeřil ženinou hlavou. Pak dal manželce ještě dvě rány pěstí do obličeje a řádění zanechal, až když si všiml, že hrůznou scénu pozorují děti.

U soudu ve Znojmě muži hrozil trest mezi dvěma a osmi roky vězení.

Za postřelení chlapce v pražském parku dostal senior podmínku. Po dětech chtěl omluvu

Krimi

Soud ale uznal, že jsou důvody mimořádného snížení trestu pod zákonnou sazbu, a muže potrestal osmnácti měsíci vězení. Proti tomu se obratem odvolalo státní zastupitelství a případ putoval k brněnskému krajskému soudu.

Manželka je na tom zdravotně špatně, hájil se

K jednání nechtěl muž dorazit a soudu poslal jen dopis, v němž se prezentoval jako mírumilovný otec a manžel. „Jsme s manželkou stále a jinak to nebude. Manželka je na tom zdravotně špatně a další navýšení mého trestu by těžce nesla jak ona, tak i má rodina. Má rodina je pro mě vším, miluju je, stejně i oni mě. Žádám odvolací soud o shovívavost,“ napsal do dopisu.

Senát v čele s Petrem Hlavinou nechtěl o shovívavosti nic slyšet a muži zpřísnil trest na třicet měsíců vězení. „Odvolání státního zastupitelství bylo důvodné, prvoinstanční soud nepostupoval správně, když uložil trest pod sazbou. Takový postup nelze v tomto případě akceptovat,“ vysvětlil soudce Hlavina.

„Obžalovaný sice prohlásil svou vinu, ale to neznamená, že se pak vždy ukládá pod sazbu snížený trest. Musí se posuzovat čin i osoba pachatele. Obžalovaný byl trestán i za vraždu, poté se dopouštěl různorodé trestné činnosti. Za takové situace rozhodně nelze trest pod sazbou ukládat,“ dodal soudce.

Mírný trest nedostal poprvé

Znojemský soud má přitom pro mužovo řádění zřejmě mimořádné pochopení. Loni ho totiž potrestal za obecné ohrožení a další trestné činy dvěma tresty v celkové výměře pěti let vězení. Muž tehdy s dvěma a půl promile alkoholu a dvěma dětmi v autě zběsile ujížděl před hlídkou znojemských strážníků.

Proti verdiktu se odvolal jen pachatel, nikoli státní zastupitelství. Případ posuzoval jiný odvolací senát než v případě týrání, přičemž jasně prezentoval své zděšení a pobouření nejen nad jednáním obžalovaného, ale i nad nezákonně nízkým trestem, který vzhledem k tomu, že se státní zastupitelství neodvolalo, nemohl už navýšit.

Shovívavost prvoinstančních soudů

Není to poprvé, kdy prvoinstanční soud projevil nečekanou mírnost ve chvíli, kdy měl trestat člověka, jenž si už v minulosti odpykal trest za vraždu. V polovině května Právo upozornilo na případ, kdy muž odsouzený za vraždu vlastní dcery po propuštění z vězení týral nevlastní syny.

Před lety zavraždil dceru, teď týral nevlastní syny

Domácí

Tento pachatel dostal u Okresního soudu v Prostějově čtyři roky vězení. Na rozdíl od státního zastupitelství se odvolal a další senát brněnského krajského soudu konstatoval, že trest je velmi mírný, ovšem kvůli absenci odvolání veřejné žaloby už se nedala tato chyba napravit.

V reakci na to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyzval k vysvětlení prostějovskou okresní státní zástupkyni Naděždu Kezniklovou. Ta odpovědnost přehodila na prostějovský soud a dodala, že muž má další děti, které netýrá.

„Čtyři roky odnětí svobody je poměrně dlouhá doba, zejména když obžalovaný má ve stávajícím manželství čtyři vlastní nezletilé děti. Ze šetření Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte ani z výsledků trestního řízení nevyplynuly žádné poznatky o tom, že by se vůči těmto vlastním dětem choval násilnicky nebo je týral,“ dodala žalobkyně v odpovědi, kterou ministr Blažek zveřejnil na Twitteru.

Znásilnění na Letné předcházelo brutální napadení. Policie hledá muže tmavé pleti, zveřejnila video

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám