Hlavní obsah

Kárný senát odmítl potrestat soudce, který poskytl informace o brněnské bytové kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu odmítl vyhovět návrhu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který žádal trest pro soudce brněnského městského soudu Aleše Dufka.

Kárný senát NSS zprostil žaloby soudce Aleše DufkaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Dufek vydal médiím včetně Novinek několik soudních rozhodnutí na základě žádostí o svobodném přístupu k informacím, které se týkaly tzv. brněnské bytové kauzy. Podle kárného senátu sice Dufek neměl informace vydat, nešlo ale o kárné provinění.

Ministr Blažek tvrdil, že soudce svou vstřícností ohrozil trestní řízení. Poskytnuté informace se týkaly kauzy, v níž mezi obviněnými skončil například vlivný člen brněnské ODS Otakar Bradáč, policisté také prohledali kancelář náměstka brněnské primátorky a současného ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který ale nebyl z ničeho obviněn.

V kauzách jde o čachry s městským majetkem. Přestože se Blažek případům věnoval a často je ostře komentoval na sociální síti Twitter, k Nejvyššímu správnímu soudu svůj kárný návrh osobně nedorazil obhájit.

Ministr Blažek žaluje soudce kvůli vstřícnosti k médiím v brněnské bytové kauze

Domácí

Podle předsedy kárného senátu Tomáše Langáška nebyl vytýkaný postup kárným prohřeškem.

„Šlo o jeden z nejzávažnějších problémů, se kterým jsme se za roky fungování potýkali. Doktor Dufek nepostupoval správně, informace z neveřejného přípravného řízení médiím poskytnout neměl. Nakonec jsme ale došli k závěru, že nemáme dost argumentů k tomu, abychom mohli říct, že šlo o exces nebo hrubé zanedbání povinností,“ konstatoval Langášek.

Upozornil také, že informační zákon a trestní řád šly v posuzovaném případě proti sobě.

„Z toho vzniká celá řada konfliktních situací. Judikatura ale nemá žádné jednoduché pravidlo, kdy se informace z neveřejného trestního řízení mohou poskytnout a kdy ne. Na takovém rozbředlém právním půdorysu nejde postavit závěr, že se dopustil excesu a kárného provinění,“ řekl Langášek, ačkoli jedním dechem dodal, že Dufek měl žádosti pořádně přezkoumat.

Foto: Petr Kozelka

Soudce Aleš Dufek (vpravo) a jeho advokát Lukáš Prudil.

Kárný senát nechtěl spekulovat, zda ministra Blažka vedl k podání kárné žaloby politický zájem.

„Ministr měl možná politický zájem, ale to nepovažujeme za závadné nebo závažné. Fakt, že se nějaké informace o kauze už v médiích vyskytovaly, nebyl důvodem k tomu, abyste takto za soud tyto informace autorizoval. Takto poskytnuté údaje tomu daly punc oficiality,“ kritizoval Dufka Langášek a mluvil i jeho profesní slepotě.

Soudce Dufek se totiž hájil, že ve chvíli, kdy informace médiím poskytl, už jména i skutky lidí zapletených do případu dávno plnily stránky zpravodajství.

Soudce z brněnské bytové kauzy čelí žalobě za vstřícnost k médiím. Šlo o veřejné činitele, hájí se

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám